14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Crveni surlaš posustaje, ali je uništio više od 300 kanarskih palmi

Kruzer u Kotoru 2022. – Foto Z. Nikolić Boka News

Intenzitet crvenog surlaša smanjuje se, primjetno je opadanje zaraženosti stabala, ali je taj insekt do sada uništio više od 300 kanarskih palmi na području Kotora. Dobra je vijest da je sačuvano 130 stabala vrste feniks koji su obilježje Risna – saopšteno je iz Komunalnog preduzeća.

Dobra situacija je, objašnjavaju, rezultat mjera koje preduzimaju od pojave tog insekta, a u saradnji sa Opštinom i Upravom za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarne poslove.

– Opština Kotor je među prvim u Crnoj Gori preduzela sve mjere u suzbijanju crvenog surlaša koje su dale dobre rezultate. Godišnje lokalna uprava za tretiranje palmi izdvaja 20.000 eura – naveli su iz Komunalnog.

Koliko je stabala uništeno na privatnim površinama tom preduzeću, kažu, nije poznato.

Kada je riječ o konkretnim mjerama koje preduzimaju na suzbijanju crvenog surlaša navode sljedeće: postavljanje klopki i monitoring brojnosti jedinki, sprovođenje endoterapije (injektiranje), dendrohirurgija (rezanje napadnutog dijela palme). Kanarske palme kao simbol hortikulturno uređenih primorskih naselja tokom 20. vijeka bile su najbrojnija vrsta visokog zelenila. Međutim, nakon što se pojavio na području Mediterana crveni surlaš je desetkovao stabla stara po nekoliko desetina godina.

Kao jedan od načina očuvanja vrijednosti javnih zelenih površina neke opštine sprovode sukcesivnu zamjenu zaraženih stabala kanarske palme drugim vrstama koje su otpornije na napad palminog surlaša, a koje bi mogle da podnesu klimatske uslove (uz posebne oblike njegovanja tokom izrazito hladnih temperatura): kalifornijska vašingtonija i meksička vašingtonija. Obje su odavno zastupljene na Crnogorskom primorju. U Kotoru je zasađeno 50 lepezastih palmi uvezenih iz Italije i Španije.

Obavezno tretiranje dva puta mjesečno

Iz Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine u Kotoru podsjećaju da se zaražena palma prepoznaje po ,,vršnom dijelu koji je lučno ka zemlji“ i da je stabla neophodno tretirati dva puta mjesečno.

– Tretiranja se vrše hemijskim sredstvima, a neophodno je orezivanje, kao i monitoring palmi – kazali su iz Sekretarijata.

/Milica Đukanović/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije