20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi je novi član Evropske federacije Napoleonovih gradova (FECN)

Mapa

Herceg Novi je postao novi član Evropske federacije Napoleonovih gradova (FECN). Federacija okuplja više od 50 gradova širom kontinenta, a njen rad fokusiran je na poznavanje i priznavanje naslijeđa i uticaja Napolenovog perioda u izgradnji savremene Evrope, kao i njegove duboke implikacije povezane sa različitim percepcijama nacija. Najvidljivija prednost za gradove članice su pristup evropskim projektima, fondovima i razmjena dobrih praksi.

U okviru online sastanka Upravnog odbora Federacije, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je pozdravio članove predsjedništva FECN, kao i predsjednika Šarla Bonapartu, direktnog Napoleonovog potomka koji je i pokrenuo cjelokupnu inicijativu 2004. godine. Naš grad su prezentovali Jovan Subotić i Ivana Palikuća ispred Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Oni su istakli prednosti i karakteristike Herceg Novog, od turističkih potencijala do festivalskih i kulturnih dešavanja, kao i istorijsko naslijeđe koje sa sobom nosi – između ostalih i lokalitet na Ilinici na kojem se nalazi grob francuskih vojnika, iz vremena Napoleonove vladavine Ilirskim provincijama.

Radi se o spomeniku francuskim vojnicima poginulim 1806. godine u Napoleonovim ratovima. U zajedničkoj grobnici počiva desetak vojnika, a spomenik su im podigli njihovi sunarodnici, solunski borci 126. odreda , koji su se našli u Boki kotorskoj 1919. godine, nakon oslobođenja Crne Gore i Boke.

FECN svojim gradovima članicama pruža vidljivost preko svojih internet stranica i publikacija, promoviše i olakšava uspostavljanje kontakata i razvoj odnosa sa drugim gradovima članicama, te omogućava integraciju grada i pristup „Kulturnoj ruti Savjeta Evrope“. „Destinacija Napoleon“ je kulturna ruta koju je predložila Evropska federacija Napoleonovih gradova i sertifikovana 2015. godine.

U okviru rute „Destinacija Napoleon“, 50 gradova u 10 zemalja stavlja svoje Napoleonovo istorijsko naslijeđe u njegovu evropsku dimenziju. Putnik može da cijeni geografsku raznolikost ovog naslijeđa i njegov istorijski, kulturni i patrimonijalni značaj. Ruta nastoji da ujedini evropske gradove na čiju je istoriju uticao Napoleon, uključujući izložbe, umjetničke događaje, turizam i školske ili univerzitetske razmjene.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije