7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Fakultet za pomorstvo otvara najsavremeniji centar za obuku pomoraca

Simulator
Photo: Boka News

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, 23 i 24. oktobra odvijaće se dvodnevne aktivnosti u vezi sa otvaranjem prvog zajedničkog crnogorsko-norveškog centra za obuku pomoraca. Ovaj projekat rezultat je saradnje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije sa Univerziteta iz Alesunda, Norveška.

U četvrtak, 23. oktobra, sa početkom u 16,30 sati, na Fakultetu za pomorstvo Kotor, zvanično će biti otvoren i pušten u rad Centar za obuku pomoraca, uz demonstraciju najsavremnijih simulatora, a izjave ovim povodom daće rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, dekan Fakulteta za pomorstvo Danilo Nikolić i predstavnik partnera iz Norveške.

U okviru ovog Centra, pomorci i studenti Fakulteta imaće priliku da obavljaju specijalizovanu obuku iz off-shore operacija (aktivnosti vezane za snabdijevanje naftnih platformi), što će im obezbijediti veće znanje i konkurentnost iz ove oblasti, a samim tim i lakše zaposlenje i napredovanje u karijeri. Usluge ovog Centra će koristiti i pomorci širom svijeta, a obuka će se obavljati od strane iskusnih norveških instruktora uz asistenciju crnogorskih. Izdavanje sertifikata vršiće se od strane norveških partnera. Zahvaljujući pomenutim ljudskim i tehničkim potencijalima, Fakultet za pomorstvo Kotor postaće jedinstvena institucija u regionu koja će nuditi ovu vrstu obuke.

Drugog dana aktivnosti, u petak, 24. oktobra, sa početkom u 10 sati, u kotorskom hotelu Cattaro, biće održana konferencija posvećena obrazovanju, obuci i ukrcaju pomoraca sa akcentom na off-shore operacije. Učešće na ovoj konferenciji uzeće eksperti iz ovih oblasti sa Univerziteta iz Alesunda, kao i brojni predstavnici norveških brodarskih kompanija.

Sve aktivnosti realizuju se u okviru projekta pod nazivom »Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative (Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori)», koji se uspješno realizuje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Univerziteta iz Alesunda/Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda, Norveška. Projekat vrijedan 1.4 miliona eura, započet je prije više od godinu dana, u okviru HERD programa (Higher Education, Research and Development) namijenjenog Zapadnom Balkanu, koji se finansira od strane Vlade Kraljevine Norveške.

 

Najčitanije