33 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor i Xi’an- registracija za onlajn program učenja kineskog jezika

Xi’an City Wall

Pobratimski grad Kotora Xi’an kroz saradnju sa globalnom organizacijom udruženja lokalnih vlasti (UCLG) otvorio je registraciju za onlajn program učenja kineskog jezika uz upoznavanje kulture Kine i grada Xi’ana.

Kurs je besplatan i otvoren za građane Kotora zaposlene u školama, na Univerzitetu, firmama, lokalnoj upravi i javnim preduzećima bez ograničenja broja polaznika.  Ovaj program pokreće onlajn akademija Hantang kulture Xi’ana koja predstavlja jedan od najvećih projekata koje  Otvorenog  univerziteta u Xi’anu (OUX) kao dio razvojnog plana gradske vlade u okviru inicijative ‘Pojas i put’. Polaznicima širom svijeta ova akademija obezbjeđuje bogate onlajn resurse za učenje kineskog jezika kako bi se kontinuirano promovisale šire međuljudske razmjene duž „Pojasa i puta“.

 Ovaj program je dizajniran za državne službenike gradova članica UCLG ASPAC  (Organizacija ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava Azija-Pacifik) ali i za međunarodne gradove pobratime Xi’an-a među kojima je i Kotor. Polaznicima će na taj način biti na raspolaganju sveobuhvatni, kvalitetni i praktični digitalni resursi za učenje kineskog jezika.  Namijenjen je početnicima kao i onima sa određenim stepenom poznavanja kineskog jezika i uključuje četiri glavna onlajn kursa: ‘početni kineski’, ‘upotreba kineskog u stvarnom scenariju’, ‘razumijevanje Kine” i šarm Xi’an-a’. Predavanje ‘upotreba kineskog u stvarnom scenariju’ će se održati na engleskom jeziku dok će se ostala odvijati na kineskom jeziku sa engleskim titlovima. Kurs traje 8 sedmica uz obavezna 2 sata pohađanja nastave nedjeljno.

Kurs ‘početni kineski’ sumira osnovna znanja o kineskom izgovoru i kineskim znakovima, biraju se svakodnevne teme za učenje osnovnih jezičkih segmenata kao što su izgovor, kineski karakteri, rječnik, dijalog i gramatika.

Kurs ‘govorite kineski u stvarnom scenariju’ je namijenjen osobama koji su početnici ali i onima koji su naučili pinyin (latiničnu transkripciju) uz određeni stepen poznavanja kineskog jezika. Gledajući video snimke sa fotografijama iz svakodnevnog života, polaznici će naučiti više od 300 uobičajenih i autentičnih kineskih izraza u svakodnevnoj komunikaciji.

Weiyang Palace site of Han Changan City

Kurs ‘razumijevanje Kine pokriva sveobuhvatno poznavanje kineske geografije, istorije, politike i ekonomije, filozofije i religije, književnosti i umjetnosti, nauke, tehnologije i obrazovanja, sporta i medicine, gastronomije, nacionalnog nasljeđa, itd. Kurs opisuje kineske karakteristike i koncepte razvoja u novoj eri iz objektivne perspektive, predstavlja studentima sveobuhvatnu sliku Kine kroz najintuitivnije i najživlje video slike i uvodi osnovna znanja o Kini i kineskoj kulturi.

Kurs ‘šarm Xi-ana’ objašnjava istoriju, moderan stil, kulturu ishrane i lokalne običaje u Xi’anu i sumira ključne riječi kineskih kulturnih elemenata. Izgovarajući i objašnjavajući ove elemente i ključne riječi, studenti mogu ne samo da cijene istorijsko i kulturno nasljeđe, već i da dožive šarm Xi’ana kao vodećeg grada u severozapadnoj Kini.

Polaznicima koji su stekli potrebne sate obuke za svaki kurs će po završetku biti izdati sertifikati Hantang onlajn akademije grada Xi’ana. Kursevi su unaprijed snimljeni, polaznici mogu pogledati video zapise u skladu sa svojim obavezama i postavljati supervizoru pitanja u realnom vremenu ili preko onlajn foruma. Opština Kotor će na osnovu popunjenog aplikacionog obrasca za polaznike napisati pismo preoporuke.

Prijave su otvorene do 1. aprila a ceremonija otvaranja programa biće održana onlajn 8. aprila.

Za dodatne informacije, promotivni material i aplikacionu formu potrebno je kontaktirati Kancelariju za međunarodnu saradnju preko E-mail adrese jelena.stjepcevic@kotor.me.

Najčitanije