20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpuni kolaps u radu Područne jedinice Uprave za katastar i državnu imovinu u Tivtu, nadležni minimiziraju problem

Katastar Tivat

Ni 15 mjeseci nakon što je došlo do hapšenja tadašnjih rukovodilaca Područne jedinice Uprave za katastar i državnu imovinu u Tivtu, ovaj organ ne pruža usluge iz svoje nadležnosti građanima, insitiutucijama i privredi u Tivtu, zbog čega svi on i imaju ogromne probleme.

Tivćanima kojima treba list nepokretnosti za njihovu imovinu, ili bilo koja druga upravna radnja koja je u nadležnosti lokalnog katastra, već mjesecima su blokirani u ostvarenju bilo kojeg svog prava vezanog za njihove nepokretnosti.

„Građani ne mogu da prometuju svoje nektretnine, ne mogu da vode ostavinske rasprave i druge sudske postupke. Nama u Opštini je nerad trivatskog katastra bukvalno blokirao postupanje nekoliko naših službi – građani tako ne kogu dobiti rješenja za registarciju privatnog smještaja, ne mogu se sprovesti u djelo odluke o formiranjima Skupština stanara u kolektivnim stambenim zgradama, problema ima Direkcija za investicije koja ne može doći do kopija planova i druge dokumentacije koju izdaje katastar, Sekretarijat za finansije ima izuzetno velikih problema u izradi rješenja o porezu na nepokretnosti za 2022…. Rječju, već mjesecima vlada pravi haos i što je najgore od svega, niko se od nadležnih u Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore, ali ni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja koje vrši nadzor nad radom ove Uprave, izgleda na to uopšte ne obazire“- kazao je potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić (NP). On je kazao da iako na vratima prostorija tivatskog katastra stoji da taj organ navodno sa strankama radi tokom  tri dana u nedjelji, to nije slučaj jer su kaže, „vrata stalno zavorena i niko ne otvara građanima, niti službenicima Opštine Tivat koji tamo dolaze ne bi li konačno, završili neki od poslova koje imamo sa tim organom.“

„Što je najgore, više niko iz Uporave za katastar i državnu imovinu ni ne odgovara na naše brojne dopise i zvanična obraćanja tom organu u vezu ovog problema koji u manjoj ili većoj mjeri, skoro neprekidno traje evo već 15 mjeseci“-ističe Arsić dodajući da mu je takav odnos nadležnih u državnoj uprabi prema čitavom jednom  gradu koji je blokiran u dijelu veoma bitnih upravnih postupaka, prosto neshvatljiv.

Arsićeve navode je potvrdilo više građana Tivta, ali i preduzetnika koji se bave posredovanjem u trgovini nekretninama. Svi oni kažu da područna odjeljenja Uprave za katstar i državnu imovinu Crne Gorer, u svim drugim gradovima rade sa stranakama svakog radnog dana, a da u Tivtu to nije slučaj ni ponedjeljkom, utorkom i srijedom u vrijeme koje je kao odrerđeno za rad sa stranakma, nhavedeno na papiru zalijepljenom na ulaznim vratima prostorija ovdašnjeg katastra.

Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore (UKDI) Koča Đurišić, međutim, to negira:

„Koristimo priliku da Vas obavijestimo da Područna jedinica Tivat obavlja redovan rad sa strankama. Uprava je planirala da u budućem periodu izvrši popunjavanje radnih mjesta u svim Područnim jedinicama kako bi se na najbolji način odgovorilo svim zahtjevima zainteresovanih lica. UKDI stoji na raspolaganje svim korisnicima naših usluga i ovom prilikom ih dodatno pozivamo da nam se obrate za sve primjedbe i sugestije na rad naših  Područnih jedinica“- kazao nam je Đurišić.

Problemi u funkcionisanju tivatskog katastra inače, počeli su krajem 2020. kada je u akciji policije i Specijalnog državnog tužilaštva kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, zbog sumnje u malverzacije prilikom upisa državne svojine u pojasu morskog dobra u Tivtu kao private imovine, uhapšen direktor tadašnje Uprave za nekretnine Dragan Kovačević (SD), načelnica tivatskog Katastra Ana Lakićević i još nekoliko sa njima povezanih lica. Zbog toga građani i privreda u Tivtu trpe veliku štetu jer ne mogu završiti niti jednu pravnu radnju koja je vezana za raspolaganje nekretninama na teritoriji te Opštine. Brojni upravni predmeti koji su 2020. godine pokrenuti pred tivatskim odjeljenjem UZN ostali su netaknuti i građani, kompanije, pa čak i Opština, ne mogu da završe pravne radnje koje su povezane sa Katastrom. Brojna dosadašnja obraćanja nezadovoljnih stranaka i same Opštien Tivat nadležnom Ministarstvu finansija, ali i samom premijeru Zdravku Krivokašiću, osim obećanja da će se problem riješiti, nisu dovela do nikakvog boljitka.

Koča Đurišić objašnjava da je nakon imenovanja na mjesto direktora UKDI upoznat sa činjenicom da je SDT tokom 2020 godine i početkom 2021 godine „vršilo provjeru u vezi upisa nepokretnosti u ovoj Područnoj jedinici, i da je navedenim radnjama više lica bivše Uprave za nekretnine bilo pod istragom.“

„Takođe obaviješten sam da su po usmenom nalogu Specijalnog državnog tužilaštva ukinut pristup odnosno korisničke šifre u aplikaciji svim službenicima ove Područne jedinice čime je onemogućen rad u ovoj organizacionoj jedinici. Nakon stupanja na mjesto direktora UKDI u martu 2021 godine, zatekao sam stanje da ova Područna jedinica ne radi već par mjeseci i da ne raspolaže sa potrebnim brojem službenika kako bi se nesmetano obavljao rad. Nedostatak kadrova se ogledao u pravnoj i geodetskoj struci, kao i administrativnim kapacitetima. Iz tih razloga kako bi se stvorili uslovi za početak nesmetanog rada u martu 2021 godine sam izvršio preraspored službenika Područne jedinice Budva u Područnoj jedinici Tivat  i poslao ispomoć više službenike iz Područne jedinice Podgorica. Shodno navedenom stvorili su se uslovi za početak rada ove organizacione jedinice“- tvrdi Đurišić.

Prema njegovim riječima,veliki broj predmeta upravnog postupka u PJ Tivat je bio u zaostatku, a postojali su neobrađeni predmeti čak i iz 2014 godine, dok se u međuvremenu nagomilalo i još dosta novih predmeta.

„Kako bi se odgovorilo svim zahtjevima u ovoj Područnoj jedinici preraspoređeni su službenici i iz Podgorice početkom marta 2022 godine, kako bi zaostale predmete riješili u što kraćem roku, organizovali rad i pružili podršku korisnicima naših usluga. Rješavanje zaostali predmete je u toku i okončanje tih postupaka očekujemo u narednom periodu.“- naveo je Đurišić ne precizirajući međutim, kada će se to i desiti a tivatski katastar konačno početi da radi u skladu s potrebama građana.

Đurišić nije odgovorio na pitanje što će UIKD preduzeti ako je neko od građana, privrede ili institucija iz Tivta kojima je nerad Područne jedinice u tom gradu pričinio štetu, zbog toga bude tužio i zahtijevao odštetu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog starnja koje vrši nadzor nad radom UIKD, nisu odgovorili ko je odgovoran zbog petnaestomjesečnih problema koje čitav jedna grad ima zbog nefunkcionisanja državne službe iz njihovog resora, ističući da su to pitanja za nadležnu Upravu za katastar i državnu imovinu“.

Najčitanije