15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – instalira se digitalna oprema u kinu “Boka”

Trgu od Kina – Kotor

U kotorskom kinu “Boka” u Starom gradu do daljnjeg neće biti kino projekcija. Nakon sanacije krovne konstrukcije do kraja februara će se u kinu odvijati radovi na postavljanju i instaliranju nove opreme.

Na osnovu tenderske dokumentacije, radove izvodi preduzeće “Interaktiv DOO” iz Podgorice. Potpisivanje Ugovora o sufinansiranju projekta digitalizacije kina u Kotoru zaključen je prošle godine između opštine Kotor, Ministarstva kulture Crne Gore i JU Filmski centar Crne Gore.

Predmet ugovora je saradnja na realizaciji projekta digitalizacije kino sale u Kotoru i njenog opremanja savremenom tehnikom, a u cilju revitalizacije redovne prikazivačke djelatnosti, te u skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 80.000,00 eura. Od toga je 30.000,00 eura obezbjedilo  Ministarstvo, a  50.000,00 eura Filmski centar.

Ugradnjom novog digitalnog  projektora, 3D bioskopskog projekcionog platna i digitalnog procesora zvuka, ovaj sistem će ljubiteljima sedme  umjetnosti pružiti  nezaboravan doživljaj.

Živimo u virtuelnoj stvarnosti tako da će nova tehnologija omogućiti  živo, realistično iskustvo pri gledanju filmova.

I sam bioskopski repertoar će biti unaprijeđen pa će se u kinu “Boka” prikazivati najnovija filmska ostvarenja.

Kotorsko kino “Boka” jedno je od najljepših kina na prostoru  bivše Jugoslavije i nalazi se u nekadašnjoj crkvi Gospe od anđela koje još od austrougarskog perioda više nije crkva već je korištena kao vojna zgrada, a zatim je postala jedna od najstarijih bioskopa u regionu.

​Nakon unaprijeđivanja opreme Kino će postati kvalitetniji ambijent ne samo za bioskopske projekcije nego i za  predavanja, književne večeri, seminare i ostale sadržaje.

Kapaciteta je 100 mjesta u parteru i 60 na balkonu.

Najčitanije