20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Jokić smijenio Borovića i imenovao Jonicu

Kotor jul 2018. foto Boka News

Dugogodišnji član SNP, Ljubenko Borović, predsjednik odbora direktora kotorskog Komunalnog preduzeća, koji tu funkciju obavlja od 21. februara prošle godine, smijenjen je u petak, rješenjem predsjednika Opštine Vladimira Jokića, a umjesto njega za člana Odbora direktora tog preduzeća imenovana je funkcionerka SNP Snežana Jonica.

Borović je Dnevnim novinama rekao da ga je sve ovo iznenadilo, da mu je sve urađeno iza leđa, i da je ovo očigledan primjer samovolje predsjednika Opštine, a da iza svega stoji revanšizam SNP prema SDP, jer njihovi odbornici nijesu svojevremeno glasali za izbor članova Odbora direktora Luke Kotor iz redova SNP.

“Sve je bilo u redu do sjednice SO na kojoj je SDP glasala protiv odluke za izbor članova odbora direktora Luke Kotor. Nakon toga Snežana Jonica i Branko Ivanović tražili su od od mene da ne održavam sjednice odbora direktora Komunalnog kako bi mogli da smijene direktora Mladena Lučića koji je iz redova SDP. To je za mene bilo neprihvatljivo jer Lučić kao izvršni direktor nama redovno dostavljao materijale, i ja sam kao predsjednik odbora direktora dužan da održavam sjednice, što sam i činio. Pošto smo usvojili izvještaj pod uslovom da se dopuni dnevni red u šest tačaka, u petak sam dobio rješenje kojim se smjenjujem ali ne kao predsjednik odbora već kao član i to bez ikakvog obrazloženja”, kaže Borović.

On navodi da se Jokić u tom rješenju poziva na član 59 zakona o lokalnim službenicima, koji kaže da predsjednik Opštine privremeno donosi akta iz nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo neostvarivaje prava građana, i ugrozila imovina veće vrijednosti.

“Ovakvo rješenje nije moglo da se donese iz dva razloga, jer nije nastupila blokada rada firme, nije došlo do ugrožavanja ili ometanja prava i sloboda građana i nije ugrožena imovina veće vrijednosti. Tvrdim da je ovo urađeno pod pritiskom dvojca iz Kotora Snežane Jonice i Branka Ivanovića. Ako je predsjednik Jokić htio da donese ovakvu odluku trebao je prvo da sazove skupštinu, pa ukoliko se skupština ne sazove i ukoliko postoji bilo koji od navedenih razloga u ovom članu, onda donosi privremenu odluku do naredne skupštine. On je ovdje pokazao da samovoljno donosi odluke, pokazao pravno nasilje, sve uradio po hitnom postupku a istovremeno po hitnom postupku imenovao drugog člana odbora direktora i to ni manje ni više nego Snežanu Jonicu, iz Bara koja u Kotoru obavlja funkciju direktora pravne službe Luke Kotor, istovremeno je i sekretar borda direktora Luke, i potparol borda direktora”, rekao je Borovoić.

On smatra da je Jonica u konfliktu interesa, a i da nije pitam se da li je ona svemoguća, pa može obavljati sve poslove koji joj se ponude u Kotoru i koje ona želi. Pa pošto je ona tzv. stručnjak za sve, predlažem Jokiću da je postavi za vladarku Opštine Kotor za dobrobit ovog grada i građana, i da je predlože za novembarsku nagradu Kotora pošto je mnogo uradila i doprinijela na sređivanju administracije kako to znaju da kažu u bordu direktora Luke Kotor”, kaže Borović.

Boka News je pokušao putam telefona dobiti Predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića da nam preokomentariše odluku ali ga nismo uspjeli dobiti.

Najčitanije