14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti i mora se hitno zaštiti

Konfereoncija o Podvodnom arheološkom blagu CG

“Međunarodno  stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca 2018.” naziv je konferencije koja je otvorena danas u bečićkom hotelu Splendid. Konferenciju je otvorio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

“Ova Konferencija ima višestruki značaj jer će se prezentovati teme koje se odnose na zaštitu podvodnih arheoloških lokaliteta, nove rezultate podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorsku trgovinu kroz istoriju, te osposobljavanje profesionalnih ronilaca ”  kazao je Bogdanović.

Direktor RCUD-a, “Regionalnog ronilačkog centra za podvodno razminiranje i obuku ronilaca” iz Herceg Novog, mr Veselin Mijajilović je istakao da se moraju na savremen način primijeniti u Crnoj Gori najnovije mjere zaštite brodskih tovara i drugih arheoloških ostataka na dnu mora koji su pronadjeni i za koje su ustanovili da su potonuli u periodu od IV vijeka prije nove ere pa do XV vijeka nove ere.

Konfereoncija o Podvodnom arheološkom blagu CG

“Cilj ove Konferencije je da na putu Crne Gore u Evropsku uniju damo doprinos u pronalaženju najboljih rješenja za efikasnu borbu protiv kriminala umjetninama i za efikasnu zaštitu i valorizaciju podvodnih kulturnih dobara, koja predstavljaju, izmedju ostalog, istoriju Crne Gore sa kojom se ponosimo u društvu evropskih naroda”, zaključio je Mijajilović.

Predsjednik prestižne “Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke” iz Rima, profesor Sebastiano Tusa, koji je ujedno ministar kulture regijie Sicilija delegiran za more, je naglasio da je Crna Gora uvela u svoje akte ronjenje kao aktivnost u zaštiti podmorja i da će Akademija dati svu svoju podršku, i dodao “ Moja uloga je ovdje višestruka: predstavljam Akademiju, Siciliju i Italiju – koja je posvećuje veliku pažnju podmorju i njegovoj zaštiti i stoga će dati Crnoj Gori nesebičnu podršku  a posebno iz svojih iskustava“.

Na otvaranju su govorili i Nataša Pešić, generalni sekretar Vlade Crne Gore kao i član Borda direktora RCUD-a Vladan Radonjić.

Konfereoncija o Podvodnom arheološkom blagu CG

Konferenciju organizuju RCUD-Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Najčitanije