17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor novi član mreže gradova MedCites

Boka Kotorska – foto Roko Stjepčević

Mreža MedCities broji 73 opštine sa tri obale Mediterana



Kandidatura Kotora za članstvo u MedCities mreži gradova prihvaćena je na današnjoj Generalnoj skupštini ove organizacije održanoj u Sarajevu.

Opštini Kotor je predloženo članstvo u ovoj organizaciji na sastanku održanom 24. aprila u Briselu, na kojem su u okviru aktivnosti i kampanje lobiranja za stvaranje makroregionalne strategije za Mediteran, članovi Mediteranske alijanse za saradnju, MedCities, i Međumediteranska komisija CPMR uz podršku Vlade Katalonije i Regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, pokrenuli stvaranje grupe Prijatelja makroregiona Mediterana. Kandidaturu Kotora je danas predstavila koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju dr Jelena Stjepčević čime je Opština Kotor postala prva crnogorska opština – članica MedCities.

MedCities asocijacija pomaže u osnaživanju mediteranskih lokalnih samouprava da ostvare svoje strateške prioritete, vjerujući da one igraju vitalnu ulogu u poboljšanju života građana.

To je mediteranski glas za lokalne vlasti i izgrađuje njihove kapacitete da odgovore na izazove lokalne uprave na održiv način. MedCities organizacija je osnovana 1991. godine u Barseloni. Transformacija MedCities-a u pravno udruženje povećala je njegov operativni kapacitet i poboljšala njegovu sposobnost da promoviše održivi urbani razvoj u regionu. MedCities uzima Agendu za održivi razvoj 2030. kao opšti okvir za sve svoje projekte.

Mreža MedCities broji 73 opštine sa tri obale Mediterana.

Najčitanije