11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – novim planskim dokumentima izbjegnuto rušenje objekata zbog izgradnje obilaznice kroz Škaljare

Sastanak sa građanima – KO

Na inicijativu predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića, održan je sastanak sa stanovnicima Škaljara na temu buduće zaobilaznice oko Kotora.

Zajednički zaključak sa održanog sastanka, a na zadovoljstvo predstavnika građana Škaljara, jeste da je novim planskim rješenjima izbjegnuto rušenje objekata građana, te da postojeća planska rješenja donešena unazad 30 godina nijesu adekvatna jer suštinski ne rješavaju gorući problem Kotora.

“Gotovo godinu dana u lokalnoj samoupravi se bavimo PUP-om, u želji za usaglašavanjem potreba građana i prioriteta u cilju daljeg razvoja grada. Održano je preko 10 sastanaka sa obrađivačem plana kako bi pronašli rješenja koja će omogućiti veći nivo zaštite prostora, obezbijedili kontrolisanu gradnju, i u konačnom, zakonito i plansko upravljanje prostorom“ kazao je prisutnima kazao predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Predsjednik je dodao da je bio iznenađen neinformisanošću građana sa jedne i kreatora priloga na jednoj crnogorskoj televiziji, sa druge strane, a na goruću temu regulacije saobraćaja.

“Zaobilaznica oko Kotora ne može i ne treba da prolazi kroz urbano jezgro Škaljara, neposredno uz sakralni objekat koji predstavlja i kulturno istorijsko nasljeđe. Kao takva u cjelosti ne bi zadovoljavala uslove koje propisuje struka“, istakao je Predsjednik.

Sastanak sa građanima – KO

Trasa zaobilaznice u predlogu Plana pomjerena je u odnosu na važeće izvode iz planskog dokumenta i predviđena je da se pozicionira neposredno uz postojeći tunel uz isključenje prema brdu i cijelom svojom trasom ide kroz predviđeni tunel sve do Dobrote, što u konačnom znači da je predviđena kao tunelska saobraćajnica.

,,Predložena planska dokumenta predstavljaju koridor, a kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije će se naći optimalna, to jest, održiva rješenja“, zaključio je prvi čovjek Kotora.

Arhitekta Mladen Krekić prisutnima je pokazao i dodatno objasnio sve o budućoj zaobilaznici.

“Veza na postojeću magistralu je u blizini ulaska u tunel, ali može biti i pomjerena čak u samom tunelu, ako se obezbijede odgovarajući tehnički elementi. Ovim predloženim rješenjem trasa je cijelom svojom dužinom tunel i potencijalno niskog uticaja na IUV dobra“, istakao je Krekić.

Građani su iskazali neskriveno zadovoljstvo sastankom, ali i naglasili da je u nedavno emitovanom prilogu mnogo toga akcentovanog sa njihove strane “izvučeno iz konteksta“, te na taj način nije dobilo potreban prostor u emitovanom prilogu. Predstavnici MZ Škaljari su izrazili zahvalnost predsjedniku Aprcoviću što je sazvao sastanak i istim omogućio da na neposredan način dobiju precizne informacije i konkretne odgovore u vezi zaobilaznice oko Kotora, a koju sa nestrpljenjem očekuju duže od tri decenije.

Predlog PUP-a Kotora je u skladu sa obavezama proslijeđen komitetu UNESCO-a u Parizu, koji bi trebalo da da pozitivno mišljenje, kako bi ovaj izuzetno značajan planski akt bio usvojen od strane Vlade Crne Gore do početka jeseni.

Najčitanije