23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Otvorena izložba slika “263 dana” Dubravke Milivojević

Izložba pod nazivom ,,263 dana” Dubravke Milivojević, akademske slikarke iz Kotora, otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Dobrodošlicu prisutnima ispred Gradske galerije Kotor poželjela je Tatjana Kriještorac.

“Naša gošća je Dubravka Milivojević koju Kotorani više znaju po izrazu pokreta, plesu, školi salse, zumbe. Ono što ovdje nas mnogo više zanima jeste ova zanimljiva likovna manifestacija. Ovo je za autorku specifična izložba nastala u specifičnom momentu njenog života” – kaže Kriještorac.

Autorka Dubravka Milivojević je kazala da je izložba “263 dana” posvećena njenom sinu Milošu.

„Izložba predstavlja opus slika i crteža iz jednog sasvim posebnog perioda života, stvorenih paralelno sa novim životom koji je rastao i razvijao se unutar mene. Izložba 263 dana označava period od začeća do rođenja. Za mene je jako značajan period kao i za svaku ženu. Na njoj preovladava pokret i ples, ali to su emocije koje su u drugom stanju bile najizraženije” – objašnjava Milivojević.

Istaknuti crnogorski umjetnik Draško Dragaš rekao je o izložbi:
“Kroz široko polje djelovanja unutar klasičnih likovnih disciplina kao što su slikarstvo i mozaik, preko samosvojstvenog odnosa svjetlosti i pokreta izraženog fotografijom, do performansa koji u okviru trougla tijelo-pokret-prostor Dubravka Milivojević na dobar način vizuelizuje sopstvena poimanja čovjeka i razmišljanje o slobodi umjetnika.

Apstrahujući figuru unutar umjetničkog djelovanja, te stavljajući je u simbolične položaje i ravni u odnosu na imaginarni prostor slike kao i kroz izbor palete i način slikanja umjetnica, ne dajući konačne odgovore posmatraču ostavlja zapitanost nad njegovim – umjetnikovim bitisanjem.

Performans, video rad i foto sa druge strane kroz interakciju sa publikom su, takođe vizuelna, druga strana medalje i sa slikama čine cjelinu, te time predstavljaju jasno iskazano i zaokruženo biće umjetničkog djela”.

Izložba slika ,,263 dana” Dubravke Milivojević

Dubravka Milivojević je rođena 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je intermedijalno slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića.

Dobitnik je nagrade za najbolji crtež na FLU. Učestvovala je na internacionalnim seminarima tokom studija kao predstavnik Crne Gore u Portugalu, Sloveniji i Srbiji. Nosilac je priznanja grada Cetinja (Trinaestonovembarska nagrada). Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom, fotografijom, video art-om i plesnim performansom. Istraživanje kroz više medija omogućava joj slobodu i širinu izražavanja. Član je ULUCG od 2015. godine. Nastavnica je likovne kulture u OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti i “Ivo Visin” na Prčanju.

Izložbu slika i crteža Dubravke Milivojević “263 dana” u Gradskoj galeriji Kotor možete pogledati u narednih petnaest dana.

Najčitanije