26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Otvorena treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

Otvorena treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

Treća po redu međunarodna konferencije iz oblasti pomorstva i pomorskih nauka pod nazivom “Kotor International Maritime Conference (KIMC 2023)” svečano je otvorena danas u Kotoru. Konferenciju organizuje Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor a u okviru proslave 64. godišnjice od osnivanja ove visokoškolske ustanove  i Dana opštine Kotor.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić , istakao je da da je dva milenijuma istorije  Kotora sa 20 različitih uprava, uvijek povezivala jedna nit- pomorstvo.

Otvorena treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

“Iz ovog grada su krećale promjene u pomorstvu, ne samo u našem regionu, već su pomorci iz Kotora uticali i na promjene u svjetskom pomorstvu. Zanimljivost je da je pomorstvo u dalekoj Argentini upravo svoje temelje postavilo zahvaljujući kapetanu iz Kotora, da je ruska flota utemeljena u Perastu, da je crnomorska trgovina organizovana od strane našeg Oravčanina, da je Trst značajno napredovao zahvaljujući Bokeljima.

Jokić – Otvorena treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

On je kazao da danas kada Crna Gora ima najviše pomoraca po glavi stanovnika na cijeloj planeti naša Pomorska privreda ne bilježi najsjajnije dane.

“Ovakve konferencije i skupovi ljudi koji se bave ovom granom  prirode, daju nadu da ćemo u narednom periodu barem odškrinuti vrata svjetlu koje smo nekad bacali”, rekao je Jokić.

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović, poručio je da je Vlada  kroz organizaciju državne uprave, vraćanjem pomorstva u naziv Ministarstva, pokazala namjeru da pomorstvo u Crnoj Gori ponovo dobije zaslužno mjesto.

Radulović – Jokić – Otvorena treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

“Kao jedan od prioriteta koje sam zajedno sa svojim timom postavio, jeste osnaživanje saradnje sa akademskom zajednicom, sa strukovnim udruženjima i civilnim sektorom. U tom smislu, raduje me prisustvo ovom događaju, imajući u vidu značaj same Konferencije, kao i činjenicu da su se njeni organizatori potrudili da Crna Gora po treći put bude domaćin ovog događaja”, kazao je između ostalog Radulović.

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač navodi da je ova visokoškolska ustanova, konferencijom željela da predstavi grad, Univerzitet i Crnu Goru u najljepšem svjetlu.

Dlabač – Treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

“Uz veliku podršku Rektorata i Opštine Kotor uspjeli smo da organizujemo treći po redu naučnu konferenciju, međutim zahvalila bih se timu Pomorskog fakulteta koji je zajednički radio na realizaciji ovog projekta. Mi smo 64. godišnjicu proveli radno pripremajući ovu konferenciju, stoga zahvalujem se akademskom osoblju, saradnicima u nastavi, stručnim saradnicima i studentima na nesebičnoj podršci”, istakla je Dlabač.

Obraćajući se prisutnima presjedavajući KIMC 2023, prof. dr Špiro Ivošević kazao je da na Pomorskom fakultetu Kotor već skoro 25 godina formalno baštine sistem kvaliteta.

“Jedna od glavnih opredjeljnica je između ostalog i kontinualno usavršavanje i napredovanje što radimo u dijelu obrazovanja, nauke i istaraživanja. Statistika ove godine govori da imamo veći broj radova i autora, a da tematske oblasti koje su prethodnih godina bile dominantne kao brodomašinstvo i nautika su i dalje prisutne, kao i one koje se odnose na strateško opredjeljenje Evropske unije, a to su digitalizacija, dekarbonizacija, automatizacija, plava ekonomija kao i robotika i vještačka inteligencija”, navodi Ivošević.

Ivošević – Treća međunarodna konferencija iz oblasti pomorskih nauka

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović je istakao da nije jednostavno izgraditi konferenciju međunarodnog karaktera.

,,Treba imati određenu viziju i ideju. Graditi tradiciju u Kotoru koji je sinonim za kulturu i tradiciju u Crnoj Gori možde izgleda lako ali zapravo nije, time je napor kolega sa Pomorskog fakulteta veći. Univerzitet treba da bude jedno veliko gradilište, ne mislim pritom na krupne infrastrukturne projekte, već na izgradnju izuzetne akademske institucionalne kulture koja se na najbolji način izražava na ovakvim događajima”, navodi Božović.

O istorijatu Bokeljske mornarice i vezi između istorije i aktuelnih postulata pomorstva govorio je kapetan duge plovibe, mr Igor Petrović dok je kapetan duge plovidbe Vladimir Šparović, govorio je o apliciranju za domaćina jedne od etapa The Ocean Race Europe 2025. Moderatorka programa je bila prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor, doc. dr Zorica Đurović.

Izvor:CG News

Najčitanije