23 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor predstavio turističku ponudu na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju

Dubai sajam

TO Kotor  učestvovala je na Arapskoj  turističkoj berzi ATM u Dubaiju, koja je održana od 28. aprila do 01.maja. Promociju Crne Gore na berzi predvodila je NTO Crne Gore, a pored TO Kotor učestvovale se u LTO Budve, Tivta i Podgorice kao i predstavnici turističke privrede The Chedi Luštica Bay, Lazure Hotel & Marina i turističke agencije Montenegro Tourist Service, Trip Travel, TerraNautika i Montenegro Adventure.

Poslednjih godina, Bliski istok, posebno zemlje Golfskog zaliva (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvait, Bahrein, Katar i Oman) iz kojih se ostvaruje oko 60% od ukupnog broja turističkih putovanja ovog regiona, postali su izuzetno važno emitivno tržište za mnoge destinacije širom svijeta, sa preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje.

Crna Gora kao turistička destinacija sa bogatom i raznovrsnom ponudom ima veliku šansu da se pozicionira na ovom tržištu i privuče turiste ovog regiona, a posebno zahvaljujući dobrim međudržavnim odnosima, krupnim investicionim projektima i direktnoj avio liniji između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore, kao i bezviznom režimu između UAE i Crne Gore.

Tokom četiri dana sajma uspostavljeni su i razmijenjeni brojni kontakti sa agentima sa ovog područja koji su iskazali interesovanje za ponudu Crne Gore, posebno za smještajne kapacitete, aktivnosti odnosno ture koje se nude ali i za vremenske prilike tokom godine.

Na sastanku sa sa izvršnim direktorom Flydubai-a Gejt al Gejtom (Ghaith Al Ghaitom), koji je održan sa predstavnicima Aerodroma Crne Gore, NTO Crne Gore i Ambasadom Crne Gore u UAE,  razgovarano je o mogućnosti da avionska linija Tivat-Dubai-Tivat, koja će se tokom ove turističke sezone realizovati dva puta nedjeljno, zaživi tokom cijele godine. FlyDubai je izrazio veliku zainteresovanost za uvođenje cjelogodišnje linije i punu spremnost za saradnju na planu promocije, između ostalog i putem organizacije studijske posjete za predstavnike turoperatora i medija iz UAE u susret predstavljanju Crne Gore na EXPO 2020, koja je među prvim zemljama potvrdila učešće na ovoj izložbi.

Arapska berza turizma (Arabian Travel Market)je najvažniji događaj tog tipa za turističku industriju Bliskog istoka. Riječ je o B2B događaju koji okuplja preko 39,000 profesionalaca u oblasti putovanja i turizma, predstavnika vlada i međunarodnih medija i oko 2,500 izlagača iz oko 153 zemlje.

Ovogodišnji sajam je od posebnog značaja za Crnu Goru  s obzirom na predstojeće učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja će se takođe održati u Dubaiju.

Najčitanije