7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Šahovsko prvenstvo osnovaca i srednjoškolaca – najbolji brat i sestra Dževerdanović

Šahovsko prvenstvo osnovaca i srednjoškolaca

AHOVSKO PRVENSTVO OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA ODRŽANO U GIMNAZIJI KOTOR


U amfiteatru Gimnazije Kotor juče je odigrano nezvanično šahovsko prvenstvo, na koje su pozvani učenici svih devet škola iz naše opštine. Nažalost, učenici iz tri škole nisu uspjeli da se organizuju na vrijeme, ali su pristigli sa osmijesima i uspjesima lijepo popunili današnji dan, saopštili su i  Kotorske gimnazije.

Organizator prvenstva je šahovska sekcija Gimnazije, koju vodi profesor Nenad Meštrović, a realizaciju su pomogli prof. Radoš Nedović iz OŠ “Savo Ilić” i Petar Grdinić, predsjednik Šah kluba Kotor. Sponzor za nagrade takmičarima obezbijedila je “Kotorska Suvenirnica”.

Šahovsko prvenstvo osnovaca i srednjoškolaca

Na tablama sa 64 polja okušalo se trideset učenika osnovnih i srednjih škola iz naše opštine. Vrijedne nagrade su dobila trojica prvoplasiranih mladića, kao i najbolje plasirani učenik osnovne škole i najbolje plasirana djevojka.

Među srednjoškolcima, prvo mjesto je osvojio Damjan Dževerdanović iz Muzičke škole “Vida Matjan”, drugoplasirani je Bojan Glušica iz Gimnazije Kotor, a treće je mjesto pripalo Marku Petroviću, takođe iz Gimnazije.

Šahovsko prvenstvo osnovaca i srednjoškolaca

Najbolje plasirana djevojčica je Nikolina Dževerdanović iz OŠ “Savo Ilić”, a najbolje plasirani učenik osnovne škole je Stilianos Katharos, takođe iz OŠ “Savo Ilić”.

-Legenda kaže, u neko davno vrijeme neki mladi mudrac Ben Dahira pokazao je svom kralju Šahramu da i običan pion može da nadvlada kralja. Kao nagradu, tražio je da mu se na 64 polja postave zrna pšenice ali tako da na svakom polju bude duplo više nego na prethodnom. Zrno po zrno, pšenica je narastala. Zrno po zrno narasta i osjećaj za strateške igre naših učesnika. Ko zna zašto je to dobro, ako  “u životu kao i u šahu primjećujemo greške tek kad se drugi njima koriste”, poručuju iz Gimnazije.

Najčitanije