11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – sjećanje na strijeljane mornare 1918.

U znak sjećanja i poštovanja na strijeljane mornare, danas su na spomeniku u Škaljarima članovi Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotora, sa članovima „Bokeljske mornarice”, predstavnicima Opštine Kotor i predstavnicima Mornarice vojske Crne Gore, položili cvijeće i minutom ćutanja odali poštu stradalima.

O Pobuni mornara na Austrougarskim brodovima u Boki Kotorskoj 1. februara 1918. govorio je Jovo M.Bećir predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor, koji je podsjetio je da je ovo 102. godišnjica strijeljanja mladića koji su se na surovoj zimi pobunili za mir i ravnopravnost.

“Samo tri dana je trajala njihova pobuna ali je zapamćena kao simbol otpora malog protiv jačeg. Bila je to oružana pobuna Austrougarske ratne mornarice u Boki Kotorskoj koju su vodili Antun Grabar mornar iz Poreča, Jerko Šižgorić tobdžija iz Šibenika, Mate Braničević vodnik i tobdžija iz okoline Omiša i Čeh František Raš. Ta pobuna ostaće zapamćena kao najveća pobuna u istoriji pomorstva s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica koje su sudjelovale u pobuni. Svoje živote položili su 1918. godine za naš boljitak i bolje sutra”, kazao je Bećir.

Sjećanje na strijeljane mornare – foto Boka News

Potpredsjednica SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Branka Nikezić je istakla da je upravo program ove organizacije usmjeren na ovakve događaje.

“Istorijski događaji su prozori u svijet kojima treba da se vraćamo svakodnevno. Mi to radimo u SUBNOR-u a vi u UBNORIM-a u svim gradovima crnogorskog primorja”, kazala je potpredsjednica SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Branka Nikezić.

Obilježavanju dana strijeljanih mornara u Kotoru – Škaljari prisustvovali su predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sa saradnicima, zamjenica ambasadora Republike Češke u Crnoj Gori Jana Kalman, kapetan fregate komadant odreda pomoćnih brodova mornarice vojske Crne Gore Željko Nikolić, predstavnici Bokeljske mornarice, predstavnici UBNOR-a i antifašista Tivta, Herceg Novog i Budve, učenici Osnovne škole Narodni heroj Savo Ilić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je profesorica Mileva Krivokapić koja je na violini izvela Ave Maria.

UBNOR i antifašisti Kotora odali su poštu i strijeljanim rodoljubima u Lipcima.

Najčitanije