12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – skuplja ulaznica sanira bedeme?

Kotor – panorama – foto Boka News

Cijena ulaznice za obilazak kotorskih bedema povećana je krajem prošle godine na osam eura. Povećanje je bilo sastavni dio Odluke o izmjeni Odluke o upravljanju kulturnim dobrom koja je usvojena sa svih 28 glasova za-sredinom decembra 2017. godine, na XIII sjednici gradskog parlamenta.

Direktorica Turističke organizacije Kotor Ana Nives Radović za Radio Kotor kaže da se ovo povećanje mnogim našim sugrađanima činilo neopravdano, s obzirom na to da su bedemi trenutno u veoma lošem stanju.

„Željeli smo izaći iz tog začaranog kruga i uraditi prvi korak, jer smo godinama stajali u mjestu kada je ova problematika u pitanju. Ono što smo dobili kao povratnu informaciju iz kotorske Direkcije za uređenje i izgradnju je da će se prije ljetne turističke sezone izvesti neophodni sanacioni radovi na bedemima. Tako bi, u perspektivi, cijena ulaska na gradske bedeme mogla biti i veća. Samo na taj način možemo obezbijediti sredstva da se ovaj fortifikacioni kompleks adekvatno održava. Lokalnoj turističkoj organizaciji opredjeljuje se 10 posto od ukupnog prihoda”, pojasnila je Radović.

Kotor zidine

Podsjetimo, od ulaska na bedeme je prošle godine prihodovano oko 560.000 eura, a posjetilo ih je 210.000 turista. Ove godine planiran prihod od ulaznica na bedeme iznosiće oko 900 hiljada eura. Za sanaciju bedema od projektovanog prihoda, biće opredijeljeno oko 700.000 eura.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije