23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Skupština Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja EU i CG

U organizaciji Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske unije i Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, 23. godišnja skupština ove strukovne asocijacije biće održana u petak 4. maja u Kotoru.

Dan ranije održan je sastanak IO Udruženja kapetana u crkvi Svetog Pavla, nakon čega su članovi obišlo Pomorski muzej Crne Gore Kotor i Pomorski fakultet u Kotoru.

Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske unije (CESMA) je osnovana 1995. i predstavlja 15 udruženja pomorskih kapetana iz 12 zemalja EU kao i pridruženih članica EU, uključujući i Crnu Goru (2011).

Cilj ove strukovne organizacije je predstavljanje interesa svojih članica u Komisiji EU odnosno parlamentu EU a koji se odnose na pomorsku sigurnost, zaštitu morske okoline i obrazovanje i obuku pomoraca.

CESMA je učestvovala u raznim programima Komisije EU kao što su METNET,EMRF, MARNIS i SAGMAS a sada je uključena u program Quality Shipping Industry Charter i u Planning Group od strane EU Maritime Industries Forum. (Framework Program no. 6)

Pored proučavanja i upoznavanja sa problemima pomorske industrije EU, CESMA takođe daje konsultantske usluge i savjete.

CESMA- Kotor 3.maj radni dio  – foto M.D.

PETAK 4. MAJ 2018

09:00 – 09:30 Registracije učesnika (Hotel Cattaro)
09:30 – 10:00 Otvaranje, svečani dio – podjela zahvalnica
10:00 – 12:30 Seminar:
1. Primjena zakonske regulative EU u zaštiti morske okoline u Bokokotorskom zalivu. – g-đa Ranka Vukasović Botica (Mardesign).
2. Simulator vs. praksa – Kap. B. Baert, Generalni sekretar belgijske kraljevske pomorske akademije, i
3. Buduća pomorska zakonska regulative EU – Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) – g-din.Mr. Markku Mylly, Izvršni direktor.

12.30 – 13.30 ručak (za sve prisutne)
13.30 – 16.30 Godišnja generalna skupština (samo za članove udruženja)
16.30 – 17.00 Ukrcaj na izletnički brod (za sve učesnike i goste)
17.00 – 20.00 Izlet po Kotorskom i Risanskom zalivu sa posjetom ostrvu Gospa od Škrpjela.

Najčitanije