20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Svečano otvoreni jubilarni 20. Don Brankovi dani muzike

Otvaranje 20. Don Brankovi dani muzike

Jubilarni 20. Don Brankovi dani muzike, glazbeni segment festivala KotorArt, otvoreni su u srijedu navečer ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru.

Tradicionalno, početak festivalskog programa se vezuje za proslavu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore, a ovoga puta večer pod nazivom „Planet Boka”  bila je posvećena nedavno preminulom Kotoraninu, maestru Miroslavu Homenu (1940 – 2021)., koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

Uz zvona s katedrale svetog Tripuna 17. Don Brankove dane muzike otvorila je ministrica kulture Crne Gore Vesna Bratić.

“Na području Boke kotorske život i umjetnost oduvjek pulsiraju u okrilju raskošne prirode, s težnjom da se kroz stvaralaštvo i kreaciju trajno urežu u pamćenje čovječanstva. Povlašćen status koji je umjetnost ovdje uživala nikada nije doveden u pitanje” – kazala je Bratić.

Otvaranje 20. Don Brankovi dani muzike

U muzičkom dijelu programa izvedene su tri kompozicije i to: Concertino, Ive Brkanovića, (1906 –1987), Divertimento, Željka Brkanovića (1937–2018), kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (1952–2006), koje je naručio festival 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka, u izvedbi Crnogorskog orkestar mladih pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena, sina Miroslava Homena.

Otvaranje 20. Don Brankovi dani muzike – Robert Homen

U djelu posvećenom don Branku, solista je bio violončelista Dmitrij Prokofjev, šef violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Sastavni dio svečanog programa bio je i kratki filmski osvrt Radio Televizije Crne Gore na 20. jubilarne Don Brankove dane muzike.

Dodijeljena je i prva nagrada Darinka Matić Marović (1937 – 2020) koja je ove godine pripala dirigentkinji  prof. dr Dragani Jovanović.

Otvaranje 20. Don Brankovi dani muzike

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić podsjetio je dana nas je pandemija Covid virusa zaustavila bez najave.

“Ovo nije prvi put da je Boka morala da stane. Brojni događaji su kroz istoriju zaustavljali život. Zaustavljali ga, ne da bi ga prekinuli jer se život uvijek obnavljao, već da bi ga učinjeli drugačijim. Svaki od tih događaja je svaka od generacija doživljavala kao nesreću i prekid vremena. Srećom Boka ne mjeri vrijeme našim satima, niti život staje sa našim slabostima i strahovima” – kazao je između ostalog Jokić.

Otvaranje 20. Don Brankovi dani muzike

Prisutnima se obratio prof. dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega.

“KotorArt Don Brankovi dani muzike valorizuju kulturnu, umjetničku, a naročito muzičku istoriju Kotora, njihovu univerzalnost I specifičnost. Dvadeset godina su doba mladalačke vitalnosti i energije, ali festival baštini i ukupno vjekovno kulturno nasljeđe, pa je idealna kombinacija mladosti i iskustva. Tako večerašnji koncert na umjetničko I duhovno stvaralaštvo nekoliko značajnih Kotorana” – poručio je Sbutega.

Don Branko Sbutega

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio je župnik crkve svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. jula 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

Nakon potresa 1979. radio je na obnovi sakralnoga i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u talijanskoj Padovi. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima je i Grupa književnika 99. Utemeljio je glazbeni festival KotorArt.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, toleranciji i promociji suživota tijekom godina jugoslavenske krize. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske neovisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Najčitanije