11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor u duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti – Lode i Savindan

U Kotoru je i ovog 27. januara bilo svečano, građani Kotora i Boke Kotorske, u duhu suživota i tolerancije, ispred crkve Svetog Nikole obilježili su Savindan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike prešli su ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje je Mali admiral izgovaranjem Loda (pohvala svecu) označio početak Tripundanskih svečanosti.

Nakon što je Gradska muzika Kotor izvela  himnu Svetom Savi, okupljenim građanima obratio se rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

“Evo lijepoga dana u drevnom gradu Kotoru kada po tradiciji u isti dan proslavljamo svetitelja Savu i početak proslave mučenika Trifuna, kojeg slave naša braća rimokatolici. Ovo je dan koji nas okuplja…” – poručio je između ostalog Perović.

Savindan – foto K. Vulović

U programu proslave Savindana učestvovao je hor Srpskog pjevačkog društva ,,Jedinstvo”.

Sa trga ispred crkve Svetog Nikole građani i predstavnici političkog života Kotora, uz zvuke Gradske muzike, uputili su se na trg ispred katedrale Svetog Tripuna gdje je tačno u podne sa lođe mali admiral Karlo M. Ribica, izgovorio Lode, pohvale u čast sveca zaštinika Kotorske biskupije i grada Kotora, nakon čega je podignuta zastava Svetog Tripuna, što i simbolično označava početak Tripundanskih svečanosti.

Lode 2021. Mali admiral Karlo M. Ribica – foto Boka News

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna 3. februar.

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole i svečanosti pred katedralom Svetog Tripuna prisustvovalo je i rukovodstvo Opštine Kotor, predsjednik Vladimir Jokić, predsjednica Skupštine Maja Mršulja i potpredsjednik Opštine Siniša Kovačević.

Kotorski čelnici potom su povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januar, u Pomorskom muzeju obišli izložbu posvećenu jevrejskom kulturnom nasljeđu u Kotoru.

Izložba u Pomorskom muzeju

U tom gradu inače, postoji i malo jevrejsko groblje a upravo je u toku međunarodni projekat „Otkrivanje, izlaganje i korišćenje jevrejske baštine u Dunavskom regionu – Rediscover“, čiji je akter bila i Opština Kotor. U okviru pilot aktivnosti na tom projektu, u Pomorskom muzeju je pripremljena izložba na kojoj je predstavljena arhivska istraživanja jevrejske kulturne baštine u Boki u periodu od XVI do XX vijeka, a arhitektonski je snimljeno i rekonstruisano malo jevrejsko groblje u Škaljarima.

Najčitanije