12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor u duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti – Savindan i Lode

U Kotoru je i ovog 27. januara bilo svečano, dostojanstveno, građani Kotora i Boke Kotorske, u duhu suživota i tolerancije, ispred crkve Svetog Nikole obilježili su Savindan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike prešli su ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje je Mali admiral izgovaranjem Loda (pohvala svecu) označio početak Tripundanskih svečanosti.

Dječiji hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ ispred crkve Svetoga Nikole izveo je svetosavsku himnu.

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, čestitajući Savindan posebno je pozdravio Gradsku muziku Kotor, građane i vjernike, pravoslavne i katolike, te podsjetio na vjekovnu tradiciju Kotora, zajedništvo, uzajamno poštovanje i mir.

Krivokapić se posebno osvrnuo na sahranu nedavno preminulog uglednog Kotoranina Slavka  Roganovića, na kojoj su se okupili pravoslavci i katolici kao i svećenici obje crkve.

“Nedavno na sahrani Slavka Roganovića spojilo se sve ono što Kotor ima. Praoslavci, katolici, Bokeljska mornarica, Gradska muzika. Vidjelo se da možemo svi zajedno kada to hoćemo.

Roganović je spajao i ono što je izgledalo nespojivo. Uvijek je u Kotoru bilo onih i ima ih i biće ih, koji su znali da spajaju. Grad Kotor mora da živi onaj svoj život kakav je živio nekada, ne  novokomponovani koji nas razdvaja. Da živimo svi u slozi Sveti Sava ti pomozi” kazao  je Krivokapić.

Najčitanije