21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna u Kotoru danas su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala Svetom Tripunu i podizanjem zastave na bazilici, započele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast toga sveca, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral,  Martin Jerolima Petrović, što je uloga kojom se simbolično ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja zastave.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave Svetog Tripuna.

U sklopu višednevnih svečanosti na sam Tripun dan, 3. februara bit će organizovano misno slavlje.

Na trgu ispred bazilike pripadnici Bokeljske mornarice će u 10 sati plesati tradicionalno kolo u čast Svetog Tripuna, a pontifikalnu misu od 10,30 sati služit će mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Nakon mise biće procesija ulicama grada.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.

Najčitanije