20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – uređenje šetnih staza na na brdu Sv. Ivan-San Đovani

Šetne staze – Bedemi Kotor

Na šetnim stazama i komunikacijama koje se odvijaju na brdu Sv. Ivan-San Đovani i vode od podnožja pa sve do Tvrđave, izvode se investicioni radovi na sanaciji, restauraciji i rekonstrukciji.

Radovi se odvijaju kontinuirano od juna mjeseca, pa sve do sada, kada je ova ugovorena trasa ušla u završnu fazu, saopšteno je iz Sekretarijata za investicije Opštine Kotor.

Radovi su obuhvatili stepenike, rampe, ogradne i potporne zidove, kao i popločane platoe. Staze su proširene a obrušeni kamen složen u suvomeđe, kako bi se mogao koristiti kao autentičan “majdan” za zidanje ostalih partija zidova ukoliko to bude potrebno. Sa platoa i staza su skinuti slojevi zemlje, kamena i šuta koji su nastali u različitim vremenskim periodima, poslije zemljotresa, ali i stalnim obrušavanjem sitnijeg i krupnijeg kamenog materijala sa brda, usljed erozije, te su utvrđene i postavljene originalne kote na ovim mjestima.

Šetne staze – Bedemi Kotor

Radovi su se izvodili u skladu sa projektom i uz stalan stručni nadzor prof. dr Ilije Laloševića, arhitekte – konzervatora, redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Uređenje šetnih staza je izveo “Restarting” d.o.o. Budva, koji posjeduje konzervatorsku licencu.

Dječija Nova godina Kotor
Dječija Nova godina Kotor – foto Boka News
Nastavak radova je predviđen Programom investicionih aktivnosti Sekretarijata za investicije Opštine Kotor za 2024. godinu.

Najčitanije