15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski bedemi: Agencije vode turiste nesigurnim stazama, krše zakon i ilegalno posluju

Kotor zidine – foto Boka News

Pored dva regularna ulaza na kotorske bedeme, neke agencije ilegalno koriste sporedne. Prodaju ulaznice koje ne podrazumijevaju osiguranje, dovode tako u opasnost posjetioce, ali i krše zakon nelegalno poslojući.

To je uz bezbjednost i čistoću na ovoj atraktivnoj kotorskoj turističkoj znamenitosti, bila jedna od glavnih primjedbi nekih od 180.000 posjetilaca u prošloj godini.

Kako je kazao Jovan Ristić iz Turističke organizacije Kotor, komunalna inspekcija i komunalna policija obilaze kontinuirano sve šetnice.

“Prošle godine smo pokušali da postavimo i repliku. Radi se o nekoliko ulaza koji su nekadašnji topovski otvori i kroz njih se ulazi u Stari grad. U saradnji sa kolegama iz Sekretarijata za finansije i Sekretarijata za investicije pokušali smo da postavimo vrata na te otvore. Ključeve od tih vrata smo dali onima kojima je potrebno: vatrogascima, službama za spasavanje i planinarskom savezu. Međutim, predstavnici tih agencija su bili toliko uporni da su uspjeli u nekom trenutku, da slome ta vrata i da nastave sa tim aktivnostima”, kazao je on.

Ove godine je besplatan ulaz za crnogorske državljane, ali je cijena karte za druge posjetioce 15 eura.

Oni se po ulasku mogu uspeti uz 1.400 stepenika do tvrđave Sveti Ivan, uživajući u izuzetnom pogledu na Kotor i zaliv.

Kotor – foto Boka News

Od svake ulaznice 10 odsto pripada Turističkoj organizaciji Kotor, dok je ostalo prihod budžeta opštine iz kojeg se finansira održavanje, ali i sanacija najugroženijih oštećenja.

Kako navodi Ognjen Vuksanović, sekretar sekretarijata za investicije Opštine Kotor, ove godine su opredijelili između 700 i 800.000 eura za investiciono ulaganje, odnosno održavanje bedema.

“Tu mislimo na 300 hiljada za redovno investiciono održavanje zidina i šetnih staza, kao i dvije lokacije koje je predviđena rekonstrukcija ove godine. Tu su stara ljetnja pozornica i lokacija Svetog Roka, po 250 hiljada i 180 hiljada sa PDV-om”, rekao je on.

Pored toga, iz opštine su opredijelili 100.000 eura za početak projektovanja kompletne rekonstrukcije frontalnog dijela bedema, kao i 60.000 eura za izradu novih projekata rekonstrukcije bedema.

U prošloj godini je od posjete bedemima prihodovano preko milion i 400 hiljada eura, a u ovoj se očekuje 2,5 miliona eura.

Iz TO Kotor su takođe kazali da su lani prvi put uradili detaljnu i kako kažu, kvalitetnu turističku signalizaciju na cijelom prostoru.

“Ne samo ovih bedema koji vode ka Brdu Sanđovani, nego i na samoj citadeli koja okružuje grad. Dakle, turisti su mogli na engleskom jeziku da imaju kompletne informacije vezane za lokacije na kojima se nalaze”, zaključio je Ristić.

Izvor:RTCG

Najčitanije