22.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – za izradu urbanističkog rješenja za uređenje Tabačine biće raspisan međunarodni konkurs

Kotor – foto Boka News
Kotor- CEDIS-ov prostor na Tabačini koji će nakon ljetnje sezone biti prepušten na korišćenje Opštini Kotor je jedan od najznačajnijih resursa grada, a o njegovoj namjeni će se odlučivati nakon realizacije međunarodnog tendera za urbanističko rješenje koji planiramo da raspišemo, poručio je gostujući u programu Radio Kotora predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

– Namjera nam je da oni koji imaju ozbiljno iskustvo sagledaju cjelokupnu situaciju. Da se sagleda cijeli prostor, svi ti objekti, blizina Starog grada, obaveza izrade HIA studije (Studije procjene uticaja na baštinu i prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora), da se tretira u skladu sa arhitektonsko-konzervatorskim pravilima i da onda na osnovu javnih i međunarodnih poziva dobijemo najbolje rješenje za “nova vrata i novo lice grada” jer će ovaj prostor to zaista i biti – poručio je Jokić.

U pitanju je, podsjeća, ogroman prostor u čiji je posjed Opština uspjela da uđe nakon nekoliko decenija.

– Bilo kakva improvizacija bi predstavljala “igranje sa najvažinijim resursima” grada, a mi kao lokalna samouprava, svakako, nismo spremni za “igranje”. Može taj proces da potraje i godinu i dvije duže, ali neka bude tako. Moramo imati koncezus svih, da naša generacija to ostavi u zalog budućim generacijama. Zato mislim da je ovaj prostor nešto što jer najbitnije iskoristiti na pravi način – zaključio je Jokić.

Podsjetimo, nedavno je na sastanku predsjednika Opštine Kotor i izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića, postignut dogovor da nakon ljetnje sezone CEDIS svoje prostorije sa Tabačine premjesti u industrijsku zonu, a one koje trenutno koriste prepusti Opštini.

Najčitanije