20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorani žele da se kultna plaža izuzme od zakupa i vrati gradu na upravljanje

Žuta plaža Kotor – foto Boka News

Banj je više od plaže – to je kultno mjesto za kupanje ispod starog grada u Kotoru. Ipak, godinama je za Kotorane dostupna samo dijelom, pa su mještani lani sakupili skoro 600 potpisa podrške inicijativi da se cijela plaža izuzme od zakupa i vrati gradu na upravljanje.

Kako kaže jedna od potpisnica građanske inicijative Bruna Lončarević, Banj je jedina plaža na koju Kotorani mogu da se kupaju.

“Oduzeta nam je plaža ispred Urca, oduzeta nam je i plaža ispred starog hotela Fjorda. A prošle godine je upravo ova plaža bila zauzeta. Niti smo imali tuš, niti smo imali kabinu za presvlačenje, niti je postojao spasilac”, požalila se ona.

Brunin sugrađanin Predrag Bjelobrković tvrdi da u kotorskom zalivu ne postoji nijedna javna plaža.

“Dakle, ovo što se snimili ovdje, ovih 50-60 metara, tu treba da deset hiljada ljudi da se ugura nekako. Znate šta je to? Apsolutna katastrofa”, upozorava Predrag.

Iz opštine je stigla samo pismena saglasnost sa građanima, upućena i Morskom dobru koje o svemu odlučuje.

“Opština je trebala da se bori za naše interese. Dakle, da idemo zajedno u Morsko dobro i kažemo im da ovako više ne ide”, kazao je Bjelobrković.

Iz tog preduzeća nema odgovora na pitanje RTCG da li je tzv. Žuta plaža u novom atlasu tretirana kao gradska.

Prema riječima Jovana Ristića, direktora Turističke organizacije Kotor, gradska plaža treba da bude slobodna za korišćenje.

“Mi bismo sigurno učestvovali u uređenju i te plaže i ostalih koje bi bile slobodne za korišćenje u smislu kupovine nekog potrebnog mobilijara. Ovdje je potpuno jasna stvar, ovo je paradoksalanski javni interes, ali nema ko da ga zaštiti. Nadamo se da će ova plaža napokon pripasti Kotoranima”, poručio je on.

Morsko dobro još nije završilo atlas skupališta, mada je rok zato bio novembar.

Tek nakon saglasnosti vlade uslijediće novi tender, na kojem će crnogorska obala, na kojoj je projektovano preko hiljadu plaža i kupališta, biti povjerena starim, ali i novim zakupcima.

Izvor:RTCG

Najčitanije