18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotoranima koji su ironijom reagovali na stanje bedema stigao odgovor…

Kotor oštećeni bedemi - foto Boka News
Kotor oštećeni bedemi – foto Boka News

Kotoranima koji su ironijom reagovali na urušavanje dijela gradskih bedema stigao je odgovor.

Kako kažu, Dender i Moškov nije se trebalo dugo čekati, uređena država kao što je bila Serenissima, poslala nam je  odgovor na naše pismo poslato 1. decembra 2016. godine:

Poštovana grupo građana od dva čovjeka,

Neprijatno smo iznenađeni vašim pismom od 1. decembra 2016. godine u vezi kontrafora koji je pao a stoji i koji treba da postane nova turistička atrakcija Kotora.

Želimo odmah da vam stavimo do znanja da smo vam, nakon što smo sagradili bedeme i zbog njih došli na loš glas u Mlecima gdje se za nešto skupo govorilo da ih košta kao kotorski bedemi, ostavili iste u dobrom stanju, cijele, uređene i održavane. Ostavili smo vam i uputstvo za upotrebu i održavanje koje niste poštovali, a čija je suština da se bedemi moraju stalno održavati i da se u bedeme mora stalno ulagati pogotovo ako ubirate solde od njih.Ne možete kriviti nas za neodržavanje bedema nego sami sebe i ako kažete da je kontrafor pao a stoji, onda stoji zbog nas, a pada zbog vas.

U potpunosti odbijamo vaše zahtjeve u vezi odštete i garantnog roka jer je naša garancija istekla prije ravno 98 godina, 1. decembra 1918. godine.Osim toga, ne možemo vam priznati ni osiguranje, kotorski bedemi su bili osigurani isključivo protiv stranih osvajača, nikako protiv domaćih.

Iz vašeg pisma nikako nam nije jasno kako ste uspjeli da ono što smo mi, zajedno sa Austrijancima, 500 godina gradili, dograđivali, uređivali i održavali, mi 380, a Austrijanci 120 godina, uništite za nepunih 100 godina. Jedno vam svakako moramo priznati, koliko smo mi znali dobro da gradimo, toliko vi znate dobro da rušite.

Takođe, nije nam jasno kakva ste vi to grupa građana od dva čovjeka? Izgleda da niste u stanju da okupite ni stotinu građana grada Kotora. Gdje su nestali ? A u naše doba bilo vas je više od 3.000, pa, iako ste priznavali našu vlast bili ste građani ponosni na svoj grad i ljubomorno ste čuvali svoje privilegije i automomiju koju ste sticali stoljećima. Bili ste administrativni, politički i kulturni centar Boke Kotorske, a danas? Negdje usput ste izgubili svoj narod, izgubili ste svoj jezik i običaje, grad vam polako postaje umorni oriđinal koji služi samo da se na njemu brzo zaradi i da ga fotografišu dokoni turisti. Bez građana i građanske svijesti koji su uvjek bili najjača brana svim pokušajima uništenja identiteta grada, ne predviđamo vam lijepu budućnost. Vjerujte nam na riječ i mi u Veneciji imamo slično iskustvo.

Na kraju, nadamo se da nam nećete ispostavljati račune i za ostali dio grada koji smo zajedno sa vama podigli iz pepela nakon zemljotresa 1667. godine.Umjesto toga izaberite takvu vlast koja će znati da cijeni i da brani ogromnu kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu koju ima Kotor i koja će se boriti za to da se Kotoru vrati značaj koji je imao kroz stoljeća. U tom slučaju, bedemi sigurno neće više padati.

Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom, možete da se obratite sudu u Strazburu, samo, to vam ne bi savjetovali kako vam ne bi poslali UNESCO. A onda, zna se. VANKA!

S poštovanjem,
gospoda Mlečani

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije