11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt Pjaca od filozofa: teme kulturnog naslijeđa, ekologije, manjinskih prava i digitalnih tehnologija 

Savremene tvrdjave kulture – FOTO RANKO MARAŠ

Dvanaesta po redu KotorArt Pjaca od filozofa realizuje se ovog ljeta održavanjem muzičkih, debatnih i edukativnih programa značajnih projekata – projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad i projekta Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima.

Regionalni projekat saradnje Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad iniciran je od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a realizuje se uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i u partnerstvu sa NGO Mostovi i Music&More SummerFest-om iz Trebinja i udruženjem Almašani iz Novog Sada. Dio aktivnosti biće održan na različitim tvrđavama – mjestima koja su nekada simbolizovala sukobe, nepristupačnost i zatvorenost, a koja će ovom prilikom postati utvrđenja za promociju kulturnog naslijeđa, dijaloga, mira, povezanosti i raznolikosti.

Aktivnosti ovog projekta u Kotoru podrazumijevaju realizaciju četvorodnevne konferencije od 29. jula do 1. avgusta, a njen program obuhvata zajednički koncert Vojnog orkestra Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojne muzike Gornje Austrije, pod upravom dirigenata Mila Belevića i Gernota Hajdegera, panel diskusije na temu različitih praksi upravljanja i važnosti participativnog pristupa, valorizacije i održivog upravljanja kulturnim naslijeđem u Boki, Crnoj Gori i regionu, projekciju filma Tvrđava Boka snimljenog u produkciji NGO KOD, kao i nastup mladih crnogorskih muzičara koji studiraju u Austriji – solo pevačica Antonije Vučinović  i Lorene Janković, i pijaniste Andrije Jovovića. Međunarodni festival KotorArt ovim projektom nastavlja uspješnu praksu preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje. Projekat se održava u partnerstvu sa Fondom za Zapadni Balkan, Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije, Ambasade Austrije u Crnoj Gori i Erste banke.

Referišući se na grešku u komunikaciji računarske mreže, međunarodni projekat Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima ukazuje na značaj i podiže svijest o tri važna stuba savremenih društava – digitalnim i manjinskim pravima i zelenoj agendi. Ciljevi ovog projekta, podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo, su podrška i promocija ekologije, ekološkog aktivizma i održivog razvoja, promovisanje demokratije i ljudskih prava u kontekstu rastuće digitalizacije i jačanje društvene kohezije kroz afirmaciju i promociju romske kulture i umjetnosti.

Pjaca od filozofa, segment KotorArt festivala, interesantnim razgovorima istaći će povezanost društva i prirode, njihovog međusobnog odnosa i korelacije. Princip povezanosti i uslovljenosti koji važi u prirodi, trebalo bi da bude primjer čovjeku u socijalnim odnosima, učeći ga altruizmu, izjavili su iz PR službe Festivala.

Posebno osmišljen segment Festivala, pokrenut 2018. godine, je EKOtorArt posvećen promociji održivog razvoja, ekologije, identifikovanju ekoloških problema, sa praktičnim angažovanjem i aktivnim doprinosom njihovom rješavanju. U gradskom parku Slobode biće postavljeno nekoliko instalacija i skulptura izrađenih od recikliranog materijala skupljenog akcijama čiščenja našeg podmorja i priobalja.

Pod vođstvom muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatog kao Rambo Amadeus, biće organizovane dinamične diskusije na aktuelna pitanja očuvanja lokalnih i regionalnih prirodnih resursa, isprepletene sa džez koncertima.

Predstavnici više od 20 organizacija prisustvovaće Ljetnoj školi za digitalna prava, koju organizuje SHARE fondacija. Stručna izlaganja će rezultirati efikasnijim umrežavanjem i transferom znanja, a uključene organizacije će dobiti priliku da se zajednički bave pitanjima digitalnih prava u regionu.

Program Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) odnosi se na širenje znanja o romskoj savremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe muzičara, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Najčitanije