12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorske bedeme posjetilo više od 110.000 turista, prihodovali 907.504 eura

Kotor – foto Boka News

Bedeme je od januara posjetilo 113.438 posjetilaca i prihodovano je 907.504 eura Opština Kotor (90 odsto) i Turistička organizacija (10 odsto). Ulaznice koštaju osam eura.

Prošle godine taj prihod je iznosio 473.502 eura.

Bedemi su brend turističke ponude Kotora, ali uprkos velikoj posjeti i zaradi od nje, na njima se ne primjećuje da je uloženo u njihovo očuvanje.

Početkom avgusta iz Opštine Kotor su saopštili da je projekat “Revitalizacija fortifikacione baštine Crne Gore – Gradski bedemi Kotora” našao se na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Crne Gore.

Projekti koji se finansiraju iz ovog instrumenta, zasnivaju se na podijeljenosti između granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije koji dodijeljuje Evropska komisija kroz WBIF i same implementacije infrastrukturnog projekta koji se finansira dijelom iz kredita jedne od međunarodnih finansijskih institucija, a dijelom korišćenjem bespovratnih sredstava iz EU instrumenata.

Uporedo sa ispunjavanjem preduslova za korišćenje sredstava iz instrumenta WBIF, Opština Kotor već aktivno radi na aplikaciji za dobijanje granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije cjelokupnih kotorskih bedema dužine 4,6 km u vrijednosti od 3 miliona eura.

Najčitanije