8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – U Gradskoj luci zadovoljni sezonom

Herceg Novi – foto Boka News

Iako su stavovi o bilansu minule ljetnje sezone podjeljeni, u Agenciji za gazdovanje gradskom lukom zadovoljni su postignutim rezultatima, jer učinak je 65% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Nakon dvije teške godine pandemije, kako navodi vd direktora Agencije, Božo Ukropina, ovogodišnja sezona bila je solidna.

– Imali smo situaciju da je predsezona počela dobro i nagovještava da bi se mogao dogoditi jedan značajan pomak u finansijskom efektu i broju dolazaka plovila, međutim jul je ostao ispod očekivanja. Avgust, kao mjesec u kojem su posjete tradicionalno visoke, bio je pristojan za ovo vrijeme, a zadovoljni smo i septembrom. Taj učinak, međutim, neće biti dovoljan da Agencija sama servisira sve troškove – navodi on.

Kada je riječ o postsezoni, planove je pokvarilo loše vrijeme tokom većeg dijela septembra, ali posjeta je, uprkos tome, bila dobra. Ukropina objašnjava da je rana jesen prerano počela.

– Septembar je pokazao da ne mora uvijek da bude prijatan za boravak turista, ali što se nas u gradskoj luci tiče, imali smo dobru posjetu. Imali smo, na žalost, dva otkazivanja poslednjih dana. Dvije grupe plovila iz Dubrovnika su otkazale zbog velikog juga. Ali je u jednom dijelu septembra posjeta bila jača nego u srcu sezone – kazao je Ukropina.

On navodi da su cijene čartera tokom septembra znatno snižene, mnogi su plovila već iznajmili i negdje su morali da budu, a Boka pruža veću sigurnost, zbog čega su luke bile popunjene.

Na bilans i u ovoj grani turističke privredne utiče sukob u Ukrajini, jer veliki broj nautičara, kao i turista, koji dolaze upravo su Rusi i Ukrajnici. U Agenciji je izostala saradnja i sa dvije velike agencije sa ruskog i ukrajniskog tržišta.

– U poslednje dvije godine, od tog pada pandemije, imamo smanjen broj velikih turističkih brodova iz okruženja, iz prostog razloga što nisu radili, jer nemaju klijentelu za te izlete. Brodovi „Vesna“ dolaze samo sa jednim plovilom, dok neka plovila poput „Marije D“ ili Posejdona nisu uopšte radili – kaže Ukropina.

Kako je pojasnio, riječ je o velikom sistemu bukinga, od Bara, preko Budve, Tivta i Kotora, gdje se sa agencijama radi ozbiljan posao.

Na dobar rezultat ove sezone uticao je priliv nautičara iz zemalja zapadne Evrope, ali njihove su rezervascije krenule tek nakon što su popustile epidemiološke mjere, zbog čega je jul i podbacio.

Izvor:RTHN

Najčitanije