19 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorske karnevalske svečanosti – spaljen Drživlast Lucifer

Kotorske karnevalske svečanosti nastavljene su danas velikom karnevalskom povorkom, nakon čega je uslijedilo suđenje i spaljivanje glavnog „krivca“ za sve probleme u protekloj godini, Drživlasta Lucifera zvanog Prasičina.

Brojni posjetioci su uživali u koloritu originalnih kostima karnevalskih grupa, koje su prodefilovale duž glavne kotorske rive.

U povorci ovogodišnjeg karnevala učestvovali su: mažoreke “Fešta”, Gradska muzika Đenovići, 517 učesnika ispred JPU “Radost” (mališani, njihovi roditelji i vaspitači), Privatna predškolska ustanova “Osmjeh”, Infinity dance studio Kotor, OŠ “Njegoš”, OŠ “Savo Ilić”, OŠ “Ivo Vizin”, OŠ “Veljko Drobnjaković”, zatim, karnevalske grupe “Ožalošćene sestre”, “Feštađuni Budva”, “Kosmopolitanke”, “Mladi feštađuni”, “Za dišpet”, “Karampana”, “Art Montenegro”, mažoretke “Lili” i Gradska muzika Kotor.

Kako se čulo tokom suđenja Drživlast Lucifer zvani Prasičina kriv je za sva nedjela i teška krivična djela što su u prošloj godini učinjena, a na teret mu se stavlja devet tačaka optužnice.

  • Da je činjenjem i nečinjenjem izazvao raspad kompletnog pravosudnog sistema, a posebno Sudskog i Tužilačkog Savjeta.
  • Da je kao konobar nenarodnog režima optuživao poštene ljude u političare po dikretu Velikog Vođe, kao i da je po istom dikretu zabijao i krio lupeže i kriminalce koji su kumovi ili bliski Velikom Vođi.
  • Da je do posljednjeg daha branio svoju i fotelju svojih saradnika, a protivno Ustavu i zakletvi koju je dao.
  • Da je svojim nečinjnjem omogućio da Crna Gora i Boka postanu obećani raj za kriminalce, pronevjeritelje i švercere najveće svjetske klase.
  • Da je blokadom političkog sistema onemogućio rad Skupštine Opštine, tako da su se u pasanu godinu održale samo tri sjednice.
  • Da su svi funkcioneri osim Presjednika, poslanika i odbornika i na državnom i na opštinskom nivou u VD statusu, a po sistemu “Brigo Moja pređi na drugoga”.
  • Da je omogućio da se Zatvoreni bazen renovira i popravlja više godina, a da su radovi koštali više nego dva zatvorena olimpijska bazena.
  • Da je pomutio dva oka u glavu, što je za posljedicu imalo Veličanstvene litije i Belvederski ustanak sa sve gumama.
  • Da je u savezu sa koronom od muzičara, pjevača, glumaca i svih umjetnika napravio prosjake, da bi istovremeno stalno bio otvoren konkurs za zapošljavanje administrativnog osoblja u svim institucijama Kulture, a posebno u Centrima za kulturu”- navodi se u optužnici.

Branilac pak misli da okrivljeni nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Kotorski karneval 2022.

“Najmanje je on kriv što je profesionalnu karijeru neraskidivo vezao za propali projekat DRPSA i Velikog Vođu. Što je bilo do njega on je učinio sve što je mogao da političku konkurenciju, silom na sramotu pošalje da sviraju klavir u Spuž. Nešto mu je od toga i uspjelo, ali to što u pravosuđu nisu sagnjile sve daske, najmanje je on kriv”- kazao branilac.

Pored ostalog odbrana smatra da nije kriv za raspad Sudskog i Tužilačkog Savjeta.

“Moj branjenik ga nije ni pisao ni donosio, tako da su za to krivci oni koji su vjerovali da su jači i od Ustava i Zakona, a vrijeme je da pasaju tropo lušo. Stvar njegovog profesionalnog diskrecionog prava kojeg će utužiti, a čiji  predmet će zabiti u škafetin. To predstavlja profesionalnu tajnu u koju niti jedan sud nema pravo da zalazi. Njegova službena dužnost je da brani svoju i fotelju svojih srodnika, kako bi do kraja ispunio svoj zadatak. Najmanje je kriv što je vlast uvjek najveća slast. Smatramo da je kao patriota poput Velikog Vođe podržao ekonomsko državljanstvo, kako bi se konsolidovao budžet i po mogućnosti ojačala društvena potrošnja, a što to smeta konkurenciji, nije njegova kompetencija. U Lokalne parlamente nije se puno tendio, a što se koalicija na vlast u Kotoru slaže kao rogovi u vreću, najmanje je njegov problem “- dodaje branilac.

Nakon spalijvanja karnevala fešta se nastavila a posjetioce i goste na glavnom gradskom trgu zabavljaju grupe: “Tri kvarta”, “The grupa”, “Nitro” i ansambl “Toć”.


Za Nevladinu organizaciju “Fešta“ najbitnije je da se kotorska tradicija koja traje više od 500 godina ne prekida.

“I prošle godine kad je pandemija bila u jeku, mi smo karnevalsku figuru napravili i spalili. Najvažnije je da ovaj karneval ima zlatnu djecu, koja rade na održavanju ove tradicije, koja se ne smije prekidati”, poručili sui z NVO “ Fešta “.


Program ovogodišnjih zimskih karnevalskih svečanosti završava se sutra takmičenjem u pravljenju njoka pod nazivom “Oli ti ga njokada” u organizaciji ŠC Kamelija sa početkom u 19 sati.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Opštine, NVU “Karampana” i NVO „Fešta“ uz pokroviteljstvo Opštine Kotor.

Više fotografija na našoj Facebook strani.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250