14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Lastovski karneval – Pandemija spaljena na lomači

Preko hiljadu posjetilaca, veliki broj mažoretki, maski i Gradska muzika Tivat. ispratili su danas u Donjoj Lastvi kod Tivta, na lomaču ovogodišnjeg lastovskog karnevala Pandemiju Dela Kolpa.

Uprkos hladnom i vjetrovitom vremenu i čijenici da se istovremeno u Kotoru odvijao mnogo veći i poznatiji kototrski karneval, mještanima Donje Lastve pridružio se veliki broj građana iz primorskih, gradova, ali i iz Podgorice, Cetinja i Nikšića, na fešti koja je inače lani, zbog pandemije kotronavirusa, morala izostati.

Ova godine, čim je korona malo popustila, „Lastovski krnevao“ se vratio i time se nastavila tradicija karnevalskih svečanosti koja se u ovom malom mjestu na Tivatskjoj rivijeri održava već više od 120 godina.

Lastovski karnevao 2022.

Organizatori iz NVO „Harlekin“ i uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat potrudili su se da razvesele kako Tivćane, tako i psojetioce iz drugih gradova i da animiraju veliki broj, posebno najmlađih maškara da se u maštovitim i raznovrsnim kostimima pojave na fešti i provesele, ispraćajuči na lomaču karnevalsku lutku koja simbolično, predstavlja svo zlo i loše stvari što se ljudima ovog kraja desile u protekloj godini.

Povorka je, po starom običaju, krenula iz naselja VII kvart odakle je, napravivši đir po cijeloj Lastvi, stigla na mjesnu rivu gdje je zasijedao „Slavni sud komunitadi lastovske“. Pozdrvaljajuči okupljene, sam karneval Pandemija Dela Kolpa im je poručio da je „bio dobro slab i zato vam lani nisam arivao, ali sam se sad refao i dobro vam ga kalumao“.

Tužilac je i iznio sve grijehe ovogodiošnjeg lastovskog karnevala, istakavši da je Pandemija Dela Kolpa „kriv što su nam plate male a svi „trčimo“ u fabrike, kriv je što mnogo jedemo banane, od njih izludimo pa trčimo put Gornje Lastve kao dezvijani, kriv je što se bijeli prag u brašno pretvorio i preko noći poskupiuo, kriv je što nam skaču akcize pa moramo trošiti devize, kriv je što nemamo ni reda i ni zakona pa sve ide kako drugi oće, kriv je što više nemamo jedni drugek što nam redovno stiđu pošiljke a niko ne zna za koga su i kriv je što nemamo još više radnika pa da imamo još Uporavnih odbora“.

Lastovski karnevao 2022.

Predsjendik suda je bio neumoljiv i karnevala Pandemiju je za te grijehe, osudio na smrt spaljivanjem na lomači. Pandemijinom advokatu stoga, nije poreostalo ništa drugo nego da, dok su mu krvnici klijenta odnosili na lastvsko  mulo gdje će kazna biti izvršena, pročita testament Pandemije Dela Kopla, u kome je karneval svakome po zaslugama, zarnim institucijama, firmama i pojedinicima, ostavio prigodne darove.

Opština Tivat tako je od lastovskog karnevala dobila „minimum dva rezervna džoker odbornika, radiu kvoruma“, Elektrodistribucija preporuku „da raspiše tender za konceisju buduć hiudrocentrale na potok Seljanobva“, Dom  zdravlja „moderrno električno vozilo X-žpeng sa modernom aero tehnologijom pelcovanja po kućama“, Turističkka organizacija „prikolicu punu flajera i dosta promocija kako bi nam sezona trajala bar mjesec ipo“, Morskom Dobro „nova fradna mjesta jer od obečanog nema ništa“, a Pandemija je ostavio i „jednu manju donaciju za izrgradnju novog Doma kulture u Lastvu, jetrbo se oko ovoga što imamo barufi čine.“

Dok je tivatska Gradska muzika, i sama maštovito maškarana, svirala taktove „Marće funebre“, karneval je na radost okupljeniuh, planuo na lomači na mulu ispred crkve Svetog Roka. Fešta je potom nastavljana maskenbalom na trgu ispred bivše galerije „Mar Mar“ a organizatori su najboljim  maskama dodijelili i prigodne nagrade, te promovisali ovogodišnje izdanje lokalnog satiričko-humorističkog lista „Bruštulin“.

Bruštulin – čitajte ovdje

Više fotografija na našoj FB strani Boka News – klikni ovdje

Lastovski karnevao 2022.
Izvor:S.L.

Najčitanije