23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski bedemi – revitalizacija i valorizacija – ANKETA

Gradski bedemi Kotor / foto Boka News

Projekat “Revitalizacija fortifikacione baštine Crne Gore – Gradski bedemi Kotora” našao se na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Crne Gore, koju je usvojila Vlada Crne Gore 29. jula 2020.godine.

Opština Kotor aplicirala je za dobijanje granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije revitalizacije cjelokupnih kotorskih bedema dužine 4,6 km u vrijednosti od 3 miliona eura, na poziv Zapadno Balkanskog Investiconog okvira (Western Balkans Investment Framework).

Gradski bedemi Kotor / foto Boka News

Princip korišćenja sredstava iz ovog instrumenta zasniva se na dostavljanju predloga projekata. U procesu predlaganja projekta, neohodno je da predlagači projekta u fazi pripreme projektne prijave aktivno sarađuju s resornim ministarstvom u određenoj oblasti i da predloženi projekat bude na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Projekti koji se finansiraju iz ovog instrumenta, zasnivaju se na podijeljenosti između granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije koji dodijeljuje Evropska komisija kroz WBIF i same implementacije infrastrukturnog projekta koji se finansira dijelom iz kredita jedne od međunarodnih finansijskih institucija, a dijelom korišćenjem bespovratnih sredstava iz EU instrumenata.

Kotorski bedemi

Dokle se stiglo, u kakvom su stanju bedemi danas, kakva je bezbjednost posjetilaca koji masovno posjećuju bedeme, kolika je zarađuju bedemi a koliko se vraća kroz ulaganja, otvorena su pitanja…

ANKETA:

Najčitanije