15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest radnika Bolnice Meljine traže hitan sastanak sa premijerom i ministrom zdravlja

Bolnica-Meljine-protest foto RTHN

Zaposleni u bolnici Meljine protestuju u krugu ove zdravstvene ustanove kako bi izrazili negodovanje jer konkursima za slobodna radna mjesta u bolnici nisu predviđeni svi zaposleni, već samo dio njih. Zatražili su hitan sastanak sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i premijerom Dritanom Abazovićem, jer su rokovi, kako poručuju, vrlo kratki. Decembarsku platu nisu primili, a protest su nastavili ispred zgrade Opštine.

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak je zapitala koliki je apsurd da neko ko se deset godina bori za ustanovu mora da konkuriše za radno mjesto za koje se borio.

– Želimo odgovor zbog čega tim konkursom nije obuhvaćeno 59 radnika koji 1. februara u ovoj ustanovi nemaju posao. Nemamo posao vjerovatno svi jer ugovor koji su nam ponudili traje do 31. januara. Niko od nas od 1.  februara nema trajnije rješenje. I dalje se vrti priča oko zarade bolnice, nismo dobili platu iz decembra i ne znamo kada ćemo je i hoćemo li je dobiti. Postavljam pitanje svim odgovornim naročito Ministarstvu zdravlja zašto su objavili konkurs, a nisu obavijestili radnike bolnice. Svi radnici su se usaglasili da na taj konkurs niko neće konkurisati, kazala je Drobnjak.

Da li se ovim pripajanjem bolnice Meljine bolnici Kotor briše bolnica Meljine, briše se ime bolnice i možda na takav način prividno gasi, zapitala se Drobnjak.

Drobnjak je podsjetila da su bili na mnogim sastancima gdje im je obećano da će bolnica sa svim odeljenjima biti preuzeta i svi radnici. Zašto sada imamo 59 ljudi, koji nisu na spisku. Šta će oni da rade? Po konkursu, kako je objasnila porodilište u jednom momentu neće moći da radi, hirurgija će biti hitna služba i oba odjeljenja su pod znakom pitanja.

Problem bolnice Meljine je problem bolnice Kotor i jedno bez drugog ne može, kazao je vd direktor Instituta Dr Simo Milošević, dr Savo Marić, koji je podržao protest.

– Herceg Novi mora imati bolnicu koja će morati da ispoštuje svoje građane i turiste koji dolaze. Institut Igalo ne može da funkcioniše ako nemamo bolnicu u blizini, odnosno u svom gradu. Ova tema problema zdravstva pokrenuta je u poslednjih nekoliko mjeseci i sporo ide rješavanje. Poslednje odluke, koje dolaze iz Podgorice, ne idu na ruku nama u Herceg Novom i nažalost moram reći da smo opet optimisti, ali sve više gubimo nadu da idemo u tom pravcu. Ne znači da treba da se predajemo i moramo zajedno rješavati probleme. Nadam se da će se dozvati pameti ljudi koji odlučujum, dali su obećanja i da će ih ispuniti – istakao je on.

Maćehinski odnos prema Herceg Novom je nastavljen, smatra dr Marić, i iz dana u dan pokazuje se da ne postoji želja ili pravo rješenje problema ove dvije ustanove.

– Kad već govore da imaju način, neka to bude transprentno, kako bi i mi bili spokojni i mirni da znamo da ćemo uploviti u mirnije vode i da ćemo imati zdravstvo u Herceg Novom, ali da živimo u neizvjesnosti nema smisla – poručio je dr Marić.

Radnici su se uputili prema zgradi Opštine.

Izvor:RTHN

Najčitanije