24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski karneval – spaljen Domenik Akrobata zvani Tehnički (FOTO, VIDEO)

Pred više hiljada posjetilaca Kotorani su danas na spalili ovogodišnjeg krivca, za sve nedaće i probleme u protekloj godini, koga su nazvali Domenik Akrobata zvani Tehnički.

Brojni posjetioci su uživali u koloritu originalnih kostima i kreativnim nastupima karnevalskih grupa.

Kotorski karneva ove godine slavi 505 godina postojanja…

Posebnu pažnju izazvao je Rambo Amadus koji nam je kazao da za TO Kotor snima turistički film o Kotorskom karnevalu.

Prema riječima organizatora nikada više učesnika karnevalske povorke preko 1000.

Kako se čulo, Domenik Akrobata zvani Tehnički, kriv je za sva nedjela i nedaće kao i teška krivična djela, što su u prošloj godini učinjena, a na teret mu se stavlja devet tačaka optužnice.

Kotorski karneval 2023.

Da je umjesto da miri pomutio već pomućeni narod, da je radi fotelje potpisao pakt sa Luciferom, da je svog bliskog saradnika postavio za Capa Dogane, da sve čini da nas umjesto u EU uvede u lijepo društvo sa još ljepšim ljudima, da se nameračio da Crnogorsku plovidbu pripoji Barskoj, pa je preko resornog ministra smjenio profesionalnu upravu, a doveo družinu sa konca i konopca, u mjesto fabrike čokolade, sad hoće da se pravi destilerija votke kojoj će prodajna cijena biti kao i francuskom konjaku, da je počeo da sprovodi svojevrsnu nacionalizaciju privatnih kompanija (Željezara, Luka Bar itd.), da pokušava da elimimiše razne respektabilne kompanije, da bi učinio što veću štetu, sve čini da prolongira neizbježne republičke parlamentarne izbore“, navodi se u optužnici.

Kotorski karneval 2023.

Branilac pak misli da okrivljeni nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

“Najmanje je on kriv što je kad je došao na vlast zatekao sprženu zemlju i bio prinuđen sa kompanjonima iz tadašnje Vlade da se zaduže samo 780 meleona eura“, kazao je branilac.

Odbrana je navela:

1. Nije sporno da pokušava da od pomućenog naroda napravi demokratsko. O tome najbolje govore dokumenta koja je potpisao.
2. Vlast je zaista slast, ali moj branjenik je zaslužio Nobelovu nagradu da se sa onoliko mandata koliko ima pita više od mnogo moćnijih.
3. Kako je bio zauzet odbranom doktorata u eminentnom Švajcarskom sveučilištu, moguće da nije ušao u sve pore organizovanog kriminala. Ali o tome najbolje govore rezultati politike koju sprovodi.
4. Kako je uvjek bliža košulja od sakoa, tako je smatrao da je bolje da sa najbližim komšijama treba da produbi saradnju.
5. Kako su Bokelji zajedno sa Đenovezima, Norveđinima i Englezima najbolji pomorci na svijetu,  to je trebalo dati šansu Baru kako bi se razlika u klasi smanjila.
6. Vrijeme je i da čuvena Crnogorska lozova rakija dobije konkurenciju. Samo se zbog boje opredjelio se za votku.
7. Kako nije pobornik liberalne ekonomije, a kako se htjeli ili ne približavaju izbori, smatra da će svojevrsna nacionalizacija broj njegovih birača od 4% povećati na najmanje 15%.
8. Moj klijent ne ulazi u profit bilo koje kompanije, nego se samo bori da one budu korisne i za državu.
9. Kako bi se što bolje pripremili izbori, bilo je nužno napraviti odgovarajući ambijent, a za to je potrebno vrijeme da se olade usijane glave i smire političke strasti“, ističe branilac.

Kotorski karneval 2023.

Po želji okrivljenoga pročitan je testament. Domenika Akrobate zvani Tehnički je poručio:

Pri čistoj svijesti i zdravoj pameti, a bez ikakve prijetnje, prevare ili zablude, svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu ostavljam:

1. Svoj naučni rad „Kritika globalne etike“ ostavljam Filozofskom fakultetu u Nikšiću, kako bi studenti mogli da prate nastavak Hegelove filozofije, odnosno Kantove kritike čistog uma.
2. Svoju frizuru ostavljam ćelavim poslanicima, ali je uslov da je češljaju petardom.
3. Bicikletu iz OUN ostavljam Ulcinjskim poštjerima kako bi djelovali kosmopolitski.
4. Svoju biblioteku ostavljam NVO Roma, Aškalija i Egipćana kako bi se što bolje pripremili za studije humanističkih nauka.
5. Da se vrate Vladi otpremnine svih onih koji su se ponovo uvalili na državne jasle“- navodi se u testamentu ovogodišnjeg krnevala.

Kotorski karneval 2023.

U povorci ovogodišnjeg karnevala na čelu sa kapom Lukom Knezovićem učestvovali su: mažoreke Fešta, Gradska muzika Kotor, plesni klub Alisa, grupna maska Majska ruža (koja je dobila treće mjesto na Velikom maskenbalu), 655 učesnika ispred JPU “Radost” (mališani, njihovi roditelji i vaspitači), JPU “Naša radost” Herceg Novi, JPU “Bambi” Tivat, Privatna predškolska ustanova “Osmjeh”, OŠ “Savo Ilić”,  OŠ “Njegoš”, OŠ “Veljko Drobnjaković”,  OŠ “Drago Milović “ Tivat, OŠ “Nikola Đurković”, OŠ “Ivo Visin”, grupa Labrice, grupa Montagna, Dom starih “Grabovac”, FA Nikola Đurković, grupe Pjombin, Harlekin, Karampana.

Kotorski karneval 2023.

Karnevalske grupe iz Bele Crkve, grupa Mladi feštađuni, dvije grupe Riječkog karnevala, grupe Šicagveri, Berekini, Kosmopolitanke, Maškare Herceg Novi, Gimnazija Kotor, Samba Mantock Novi Sad, Grdelini, Za dišpet i Gradska muzika Đenovići.

Jelena Rozga u Kotoru – foto Krsto Vulović

Fešta se nastavila u Starom gradu na glavnom gradskom trgu  a brojne posjetioce zabavljaju  Ansambl Toć i Jelena Rozga.

Iz štampe je izašao satirični list, zrcalo naravi bokeških, Karampan.

Više fotografija na našoj Facebook strani.

Najčitanije