8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski vatrogasci se javili iz Turske: Stanje apokaliptično, nema struje, vode, hrane …

Kotorski vatrogasci Mario Marković, Božidar Belan i Nikola Banićević dio su tima iz Crne Gore koji se nalazi u Turskoj kako bi pomogli u saniranju posljedica katastrofalnog zemljotresa u kome je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 19.000 ljudi.

“Stotine zgrada oko nas su oštećene. Stanje je apokaliptično. Nema struje, vode, hrane. Tu smo na pomaganju izvlačenja žrtava. Danas smo na svu sreću izvukli jednu živu žrtvu. Sad smo na raščićavanju jednog objekta, sumnja se da još ima živih”, kazao je Božidar Belan. Oni su danas u gradu Hataj, koji je najpogođeniji zemljotresom, iz ruševina živu izvukli ženu, koja je četiri dana bila zarobljena.

“Ovo još nijesmo doživljeli. Nemamo higijene, wc-a, hrane, i voda je pri kraju. Grad je potpuno uništen, nema vode, struje, ovaj grad je jednostavno nestao. Ovo je oblast od preko milion i po stanovnika. Danas smo izvukli živu i zdravu ženu nakon četiri dana, to nam je svima dalo energiju. U tu kuću je još bilo njeno troje djece, koji su nažalost preminuli”, istakao je Marković.

“Crnogorski nacionalni tim je od juče od 14.50 sati radio na više lokacija u potpuno razorenom dijelu grada… Otežana je komunikacija sa lokalnim vlastima zbog prekida u napajanju strujom. Nemamo ni vodu, ali svi članovi nacionalnog tima su u dobrom psiho-fizičkom stanju i drže se za ponos i mene i države Crne Gore”, rekao je vođa Tima za traganje i spašavanje iz Crne Gore, Milan Radović.

Najčitanije