24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: “U peraškom đardinu klapske pjesme već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo…”

Mikan Kovačević

“Peraški đardin klapske pjesme”  je  naslov koji simbolički  objedinjuje  programe  XVII Međunarodnog festivala klapa Perast 2018.  U tom peraškom đardinu,  već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo koje  se grana i lista iz dubokih i  puno starijih korijena  kulturne baštine Perasta, Boke i Crne Gore, poručio je izvršni direktor Festivala Mikan Kovačević.

“Ako bi želio da istaknem posebnost  XVII Festivala, to je prije svega pojava novih imlađih klapa. Naime, nakon naših višegodišnjih inicijativa za formiranje dječjih klapa pri muzičkim školama,  premijerno će nastupiti najmlađa klapa na ovim prostorima, Kotorski Gardelini, vrijedna dječica uzrasta 9-12 godina,  koje, uz  veliku posvećenost,  vodi naša Kotoranka Nada Baldić. Njihov repertoarski  izbor su upravo stari notni zapisi Ludvika Kube u obradi maestra Marija Katavića iz Sarajeva.

U Podgorici je takođe formirana nova, mješovita klapa Camerton, koja će takođe debitovati u Perastu  u kategoriji Novih klapskih pjesama.

Ovo nas posebno raduje jer se time ispunjava  dio misije Festivala u popularizaciji klapske pjesme” – kaže Kovačević.

Njegovanje kulturne baštine, uz a cappella pjevanje, po čemu smo, uz Festival klapa Omiš svrstani u najprestižnije festivale na ovim prostorima,  ostaje temelj naših aktivnosti, pa tako i  ovogodišnjih programa, poručuje on.

Perast foto M.Marušić

-27. juna u Galeriji solidarnosti Kotor, predstavljamo knjigu LIJERICA  DUBROVAČKOG KRAJA, autora Đorđa Begua, Kotoranina koji muzički djeluje u Dubrovniku. Ovaj izvrsni  gudač je i jedan od rijetkih graditelja  ovog  tradicionalnog  narodnog instrumenta, nekada poznatog i u  Boki.

– 28. juna u Perastu svečano otvaramo festival, koncertom klapa KAŠE iz Dubrovnika, PRASKA iz Podstrane, PERUŽINI sa Paga,  dobitnika najvrijednijih nagrada kultnog  Festivala klapa u Omišu.  U programu se osvrćemo i na  našu KULTURNU BAŠTINU,  kada će nas mladi glumci iz KFPZD  potsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima  kvarteta TALIA  I VOLMOND  najavljujemo brojne muzičke programe koji će se odigrati  u Kotoru ovog ljeta.  Uz čuvene klape iz Dalmacije, u koncertnom dijelu se pridružuju  klape MARIS iz Kotora i klapa O’DIVE BELCANTO iz Berana. Obije klape su se posebno spremale na SEMINARIMA ZA CRNOGORSKE KLAPE prof. Jasminka Šetke, umjetinčkog direktora Festivala.

– 29. juna u Muzeju grada Perasta 11 sati promovišemo našu LIRICU Br.6. koja je posvećena djelu Maestra MARIA KATAVIĆA, našeg dugogodišnjeg saradnika i člana STRUČNOG ŽIRIJA . Mario Katavić  je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici sui obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije ZLATE MARJANOVIĆ, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

– 29. juna u 21 sat počinju takmičarski koncerti. U kategoriji  ŽENSKIH KLAPA, nastupa njih 10  ( 5 iz Hr. , 3 iz CG i 2 iz BiH) među njima najpoznatije PERUŽINI  iz Paga, SKONTRADURA iz Dubrovnika, DIVA iz BiH, naše odlične klape  MARIS iz Kotora, ALATA iz  Podgorice i O’DIVE BELCANTO iz Berana.

-30. juna su na programu MUŠKE KLAPE I NOVE KLAPSKE PJESME. Nastupiće 7 muških klapa ( 4 iz Hrvatske po jedna iz BiH i  Assa voce iz Crne Gore) . Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, PRASKA, PORAT sa Korčule, zatim VALDIBORA iz Rovinja, GRGA  i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

– NOVE KLAPSKE PJESME,   na temu Boka Kotorska –more i pomorstvo, donose nam čak  10 premijera u izvedbi  6 klapa iz CG, 2 iz Hrvatske i jedna iz BiH. Posebnost je da  su za 7 pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore! Za njih smo obezbijedili posebnu novčanu nagradu kroz sponzorstvo Hotela CONTE u Perastu.

– Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević( Split) iakademik HAZU , pjesnik  Jakša Fiamengo

“Konačno, ovakvi programi i aktivnosti Međunarodnog festivalala klapa FK Perast, prepoznati od strane Opštine Kotor, Ministarstva kulture kao i pokrovitelja KotorArta, T.O. Kotor, Ministarstva turizma i  brojnih prijatelja Festivala. Festival je dobio i  prestižno priznanje WILD BEATY AWARD 2017. NTO Crne Gore u kategoriji festivala.  Zahvaljujući  pokroviteljima i sponzorima,  ove godine Festival  radi  po planskim dokumentima,  uz blagovremeno obezbijeđena sredstva za  pokrivanje troškova, što je  novi kvalitet na kojemu smo pokroviteljima, sponzorima i donatorima vrlo zahvalni.

U takvim uslovima, ulaznice za Festival  se neće naplaćivati  već sa izrazima dobrodošlice očekujemo brojne ljubitelje klapske pjesme” – kazao nam je Kovačević.

Plakat FKP 2018.

U zaključku ovog predstavljanja, nudimo  odgovor na pitanje koje se ponekada čuje: koliko su naši klapski programi, a cappella pjevanje, naše insistiranje na kulturnoj baštini, izdavaštvo sa knjigom o Ludviku Kubi, koja je dragocjeni doprinos etnomuzikologiji Crne Gore, naših već 6 izadnja LIRICE, kroz preko 300 klapskih partitura po starim zapisima iz XIX vijeka , sada preko 350 bokeljskih  pjesama i klapskih  obrada crnogorskih pjesama, naše PRIČE O MORU …. Dakle, koliko je to sve atraktivno za javnost i publiku i zašto ne pravimo programski, umjetnički i marketinški kompromis sa narastujućim glamurom, novim pravcima i trkom za zaradu?

Naš odgovor su upravo Kotorski gardelini, Camerton iz Podgorice, O’Dive iz Berane,   skoro 400 klapa koje smo dočekali u Perastu,  vrhunski klapski  autori i znalci i konačno –  vjerna klapska publika, koji se nadahnjuju i izuzetno poštuju upravo ovime  što radimo, poručio je izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa Mikan Kovačević.

Izvor:M.M

Najčitanije