15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačić: Požar u Stolivu je težak i još nije pod kontrolom…

Požar koji je jutros oko 11 sati izbio u Donjem Stolivu i zahvatio brdo Vrmac još uvjek nije pod kontrolom – kazao je za Boka News oko 19,30 sati zamjenik komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Edo Kovačić.

Požar je tokom popodneva iz vazduha gasio helikopter Vojske Crne Gore, a na terenu je oko 40-ak vatrogasaca iz Kotora, Tivta, kao i vatrogasci – dobrovoljci iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava Boka, Perast, Tivat, mještani i pojedini turisti.

– Požar u Stolivu je veoma težak, buknuo jako blizu ali zbog vjetra se brzo proširio prema brdu Vrmac. Mi smo odmah po dojavi o požaru krenuli, angažovali smo kompletno naše ljudstvo i vozila, a u pomoć su pritekle i kolege iz drugih gradova. U pomoć nam je pritekla i Služba za logistiku koja obezbjeđuje vodu za avione na aeredromu, helikopter Vojske Crne Gore. Najbitnije je da smo otklonili opasnost širenja vatre u samom naselju, iako požar još nije pod kontrolom. Kuće i ljudi nijesu ugroženi, vatra je stigla skoro do vrha Vrmca, ali momci su uspjeli da je presječu i sada držimo liniju i pokušavamo da se vatra dalje ne širi- kazao je Kovačić.

Svi na terenu se pribojavaju vjetra, bure, koja je najavljena za večeras.

Požar Stoliv avgust 2022. / foto Boka News

-Noć je pred nama, nema napuštanja požarišta dok se požar potpuno ne ugasi. Ima dosta mještana i turista koji su pritekli u pomoć- kaže Kovačić.

Dragan Franović DVD Tivat

Dragan Franović komandir DVD Tivat nam je kazao da je požar zahvatio veliki dio, da očekuju da se helikopter ponovo vrati kako bi nastavio gašenje, dok je avion koji je bio angažovan napustio gašenje oko 16 sati.

Prema riječima komandira DVD Boka, Igora Petkovića vatrogasci, mještani i turisti zajedničkim snagama su uspjeli odbraniti kuće, a najviše se strahuje od pojačanja vjetra u večernjim satima, prema prognostičarima 15 čvorova.

Igor Petković DVD Boka

“Po naređenju kotorske SZP i komandira Kovačića koji rukovodi akcijiom rasporedili smo se po terenu kako bi dežurali tokom noći i obezbjedili kuće” – kazao je Petković.

Početak požara Stoliv – čitalac Boka News

Starim putem od Kotora do Tivta se normalno saobraća uz asistenciju policije kroz Stoliv kada je potrebno.

Izvor:Boka News

Najčitanije