20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Krekić opet „crta“ Porto Montenegro po volji Arapa

Zgrada Baia koja se sada gradi u Porto Montenegru

Rukovodilac izrade izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ po kojoj se razvija nekretninsko-turistički projekat Porto Montenegro u Tivtu, biće arhitekta Mladen Krekić iz Podgorice.

Odlučila je to Vlada na posljednjoj sjednici, određujući Krekiću i njegovom stručnom timu naknadu u iznosu od 10.000 eura koja će im biti isplaćena za taj posao. Ta sredstva će sa svojih budžetskih stavni podgoričkom arhiteksti isplatiti Ministarstvo održivog razboja i turizma.

Vlada je prethodno krajem juna odlučila da se DSL „Arsenal“ mijenja i dopuni, u skladu sa željama i protrebala aktuelnog vlasnika tog kompleksam, državnog investicionog fonda ICD iz Dubaija. Originalni ovaj planski dokument Vlada je po željama tadašnjeg vlasnika Porto Montenegra – nedavno preminulog kanadskog milijardera Pitera Manka, donijela 2008. a potom već jednom dopunjavala i mijenjala 2013. Tada je obrazloženo da se i inače kontroverzna planska riješenja o gradnji stanova na pjeni od mora pod okriljem visokog turizma, mijenjaju „kako bi se tako došlo do povoljnijeg i fleksibilnijeg prostornog i investicionog rješenja u pogledu brže dinamike budućeg  razvoja predmetnog područja.” Mladen Krekić je i 2013. bio vodeći projektant izmjena i dopuna DSL Arsenal iz 2008.

Iz Vlade su, donoseći prije tri mjeseca odluku o tome da je još jednom mijenja planski osnov po kome se razvija prva velika strana investicija u Crnoj Gori, priznali da je od 2008. godine, kada je usvojen prvi planski dokument za potrebe izgradnje kompleksa Porto Montenegro, izgrađeno samo 6 hektara od ukupno 29,42 hektara urbanističkih parcela, kao i 34,64 hektara akvatorijuma od 72,5 hektara akvatorijuma, obuhvaćenog DSL-om.

“Pored direktnih benefita koji se ogledaju u dosadašnjoj realizaciji projekta, postojeći uspjeh Porto Montenegra bio je ključan za promociju Crne Gore kao prvoklasne nautičke i ugostiteljske turističke destinacije, kao „Grad-Rizort“, te za otvaranje novih tržišta koja ne karakteriše tako izražena sezonalnost, te podsticanje, u isto vrijeme, privatnih investicija i razvoj javnog i građanskog sektora. Investicioni stavovi postojećih vlasnika baziraju se na stalnim izazovima da se uspjeh Porto Montenegra proaktivno prilagodi i unaprijedi u zavisnosti od promjena u očekivanjima posjetilaca, demografskih i promjena u profilu posjetilaca, u sve konkurentnijem ambijentu Bokokotorskog zaliva, stvarajući time nove turističke i razvojne projekte.”- stoji u obrazloženju Vladine odluke od 22.juna 2018. Na ovaj način ponovno izmijenjeena DSL Arsenal, “ostaće u živiotu” do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore što se očekuje da će biti završeno u naredne tri do četiri godine.

“Dok ugostiteljstvo i nautički turizam predstavljaju osnov za najfundamentalniju ciljnu oblast rasta u regionu, nova investiciona strategija predviđa sposobnost Porto Montenegra da bude samo-funkcionalan i da održava aktivnost tokom perioda van sezone sa ciljem da, u konačnom, bude destinacija koja je aktivna i koja obezbijeđuje radna mjesta tokom čitave godine. Izmjene i dopune DSL “Arsenal”- Tivat imaće za cilj usaglašavanje planskih i razvojnih namjera, kroz strukturiranu preraspodjelu zoninga, namjene prostora i bruto građevinskih površina.”- stoji u toj odluci Vlade.

Kompjuterski prikaz sjeverozapadnog dijela Porto Montenegra
Kompjuterski prikaz sjeverozapadnog dijela Porto Montenegra – arhiva

U programskom zadatku koji će imati obrađivač, Vlada dozvoljava da se vrši “reorganizacija urbanističkih parcela, uz predlog izmjena prostornih parametara” unutar DSL, i traži da se “planski koncept bazira na kreiranju „tematskih cjelina“, od kojih će svaka imati odgovarajuće sadržaje i utvrđeni cilj u okviru cjelokupnog projekta.”

“Planskim mjerama kreirati ambijent naselja koje će sadržati objekte za rezidencijalne poslovne i uslužne djelatnosti i predstavljati harmoničnu arhitektonsku sredinu, zasnovanu na aspektima održivog razvoja; održavati ekskluzivnost, kvalitet i jedinstvenost do sada izgrađenog prostora i dalji razvoj uskladiti sa tim; omogućiti stvaranje dinamičnog, inkluzivnog, atraktivnog prostora za sve starosne grupe različitog ekonomskog statusa i prihoda; osmisliti aktivan prostor koji će živjeti tokom perioda van sezone i tokom čitave godine, privlačeći globalne, regionalne i lokalne posjetioce/korisnike.”- piše u programskom zadatku. Vlada od obrađivača traži i da na prostoru DSL predvidi ugostiteljske objekte kategorije 4 i 5 zvjezdica, značajno poveća postoječu ponudu ugostiteljskih sadržaja u okviru kompleksa, redefiniše pravce i namjenu saobraćajnica unutar Porto Montenegra i “značajno poveća prostorne mogućnosti za aktivnosti iz sektora zabave i razonode, što će dovesti do organizovanijeg i razvijenijeg pristupa kopnenim i vodenim sportovima”, te “obrati posebnu pažnju” na očuvanje istorijskog aspekta nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal.

Prema nezvaničnim saznanjima, izmjene DSL najviše će se odnositi na još neizgrađeni dio kompleksa bivšeg Arsenala na sjeveroistoku, – između objekta sinhro-lifta i ograde kompleksa, odnosno između zgrade međunarodne škole Knightsbridge, velikog Gradskog parka i nove rezidencijalno-poslovne zgrade “Elena” koja je u izgradnji.

Krekić i njegov tim ovdje u plan treba da ucrtaju ono što je menadžment Porto Montenegra već osmislio – veliku višenamjensku sportsko-rekretativnu površinu interno nazvanu “Arena” iza zgrade Knightsbridgea, a na kojoj će se ubuduće igrati polo na konjima i eventualno postojati mini.golf igralište, kao i novi manji trgovinski centar sa velikim bioskopom i manjim i jeftinijim hotelom kategorije tri zvjezdice, na prostoru između sinhro lifta i magistrale.

Izvor:S.L

Najčitanije