13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kremlj: Putin se sastao sa Prigožinom nakon pobune, imali tročasovni sastanak

v

Portparol Kremlja rekao je da se ruski predsjednik, Vladimir Putin, sastao sa liderom Vagnera Jevgenijem Prigožinom nekoliko dana nakon kratkotrajne pobune šefa plaćenika i njegove privatne vojske, prenosi AP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je tročasovni sastanak održan 29. juna i da su učestvovali i komandanti vojne kompanije koju je osnovao Prigožin.

Vagnerovi plaćenici su se borili zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini. Prigožin ima dugo tinjajući sukob sa najvišim ruskim vojnim snagama koji je 24. juna kulminirao oružanom pobunom u kojoj je poveo svoje borce u Rusiju.

Prigožin je prekinuo pobunu nakon što je postignut dogovor da on bude prognan u Belorusiju.

Peskov je rekao da je Putin tokom sastanka 29. juna ponudio „procjenu“ Vagnerovih akcija na bojnom polju u Ukrajini i „događaja od 24. juna“.

Predsjednik Rusije je takođe „saslušao objašnjenja komandanata i ponudio im opcije za dalje angažovanje i dalju upotrebu u borbi“, rekao je portparol Kremlja.

“Sami komandanti su iznijeli svoju verziju onoga što se dogodilo. Oni su istakli da su vjerne pristalice i vojnici šefa države i glavnokomandujućeg, a takođe su poručili da su spremni da nastave da se bore za svoju otadžbinu“, rekao je Peskov.

Najčitanije