17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodna hidro avio regata Montadria 2023: Obilježavanje 110 godina avijacije u Crnoj Gori

Press Hidro avio regata

Hidro avio regata Montadria i ove godine donosi pravi spektakl u Crnu Goru. Na press konferenciji održanoj u Podgorici najavljeno je da će treće izdanje ove manifestacije biti organizovano 19. do 24. jula ove godine na različim lokacijama širom Crne Gore, te će se na taj način obilježiti 110 godina avijacije i hidro-avijacije u našoj državi.

“Sami cilj naše hidro-avio regate je da vršimo i unaprjeđujemo promociju hidro potencijala, sporta, kulture i ljepota naše države. Takođe, želimo da damo značaj pokretanju malih aerodroma u Crnoj Gori u sportsko-turističke svrhe i njihoj afirmaciji i izgradnji njihovih tehničkih kapaciteta. Da bismo izgradili dio kapaciteta u narednom periodu potrebna nam je podrška svih državnih i lokalnih organa. Na ovaj način smo započeli dinamičnu komunikaciju sa svima njima i nadamo se da ćemo moći do kraja zajedničkim aktivnostima doći do rezultata,” kazao je organizacioni direktor Montadrie, Siniša Bubanja.

Da Crna Gora zaista ima ogroman potencijal za razvoj hidro avijacije i turističkih aspekata vezanih za ovu discipline, napominje i predsjednik Organizacionog odbora hidro avio regate Montadria, Dragiša Raičević.

“Vidimo veliki potencijal hidro-avijacije za razvoj turizma, brzi i atraktivan prevoz turista i putnika iz južnih djelova zemlje, prema sjevernim i kontinentalnim djelovima Crne Gore. Ova hidro-avio regata će ove godine okupiti preko 30 aviona a veliko je interesovanje sportskih pilota iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Bosne,” istakao je Raičević.

Objašnjava da je regata podijeljena u nekoliko letačkih dana, od kojih će svaki imati svoju tematsku cjelinu.

“Okupljanje svih učesnika će biti 19. jula, u toku čitavog dana će piloti i ljubitelji aviona dolaziti sa različitih destinacija iz čitave Evrope, a mi ćemo ih lijepo ugostiti od prvog dana. To prvo dolijetanje će biti na Sportskom aerodromu na Ćemovskom polju u Podgorici gdje će biti početna tačka naše regate. Prvi letački dan biće posvećen herojima hidroaviona u Crnoj Gori, te je planirano da se nadlete sva istorijska mjesta gdje su se ta prva slijetanja i odvijala,” najavio je Raičević.

Nakon prvog letačkog dana koji maršutu započinje na Ćemovskom polju i nastavlja sa preletanjem iznad Cetinja i većeg dijela crnogorskog primorja, ostalih dana će biti upriličeni letovi iznad Ulcinja ( 20 jul), Plužina (21. jul), Berana i Plava (22. jul), Tivta (23. jula) 23. jula će u Kumbora biti postavljeni vijenci na memorijalnom spomeniku herojima hidro-avijacije, dok je 24. jul predviđen za ceremoniju zatvaranja u Tivatskom zalivu i odlazak inostranih učesnika.

Press Hidro avio regata

“Jedna od misija Međunarodne hidro-avio regate Montadria je da aktivira sportsku i malu avijaciju u Crnoj Gori, koja je dosta zapostavljena posljednjih 20 godina. Kada bismo napravili infrastrukturu koja bi obuhvatila te male aerodrome i hidrodrome, to bi nam sa vrlo malim ulaganjima dalo ogroman potencijal i dovelo Crnu Goru u najegzotičniju tačku svijeta, gdje je takav vid avijacije idealan,” objasnio je Raičević.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje vazduhoplovstva i prirode, kojima je interesantan spoj čovjeka i neobičnih letjelica sa prirodom da budu gosti regate Montadria 2023, te podsjećaju da se i van regate mogu realizovati dopunske letačke aktivnosti i pokazni informativni letovi.

Sve aktivnosti treće Međunarodne hidro avio regate svi zainteresovani mogu pratiti na zvaničnom sajtu www.montadria.me , kao i na Instagram i Facebook stranici.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije