26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Krimski most otvoren za promet; Priprema evakuacije civila u Hersonu

Krim most

U eksploziji na strateškom cestovnom i željezničkom mostu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom, urušen je jedan njegov dio, čime je presječena važna opskrbna i logistička ruta za ruske snage na Krimu i u dijelovima južne Ukrajine pod okupacijom. Prema dosadašnjim informacijama, poginule su tri osobe. Predsjednik Vladimir Putin naredio je istragu, a vojni zapovjednici tvrde da će idućih dana ruske snage u južnoj Ukrajini opskrbljivati pomorskim i kopnenim koridorom. Zbog novog granatiranja, nuklearna elektrana Zaporižja ostala je bez posljednjeg izvora vanjskog električnog napajanja i sada ovisi o pomoćnim generatorima.

Putin naredio jačanje osiguranja Krimskog mosta

21:47

Ruski predsjednikVladimir Putin je naredio jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.

Eksplozija na Krimskom mostu, strateški važnom cestovnom i željezničkom objektu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom, u subotu je urušila dionicu mosta s dvije kolničke trake.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion.

Krimski most važna je opskrbna rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ruski stručnjak: eksplozija je teroristički čin Kijeva

Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politikuLeonid Sluzkiopisao je eksploziju na mostu kao teroristički čin i upozorio na neizbježive posljedice.

– Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan, rekao je.

Kako ukrajinska protuofenziva napreduje, Moskva opetovano prijeti napadima na zapovjedne centre u Kijevu, piše njemačka agencija dpa.

Sluzki je rekao da su mnoge izjave vodećih ukrajinskih zastupnika dale naslutiti da je Kijev organizirao napad na Kerčki most pošto je ukrajinski medij izvijestio da je tajna obavještajna služba SBU izvela operaciju.

– To bi mogao biti čin terorizma kojemu, kako vidimo, plješću europske prijestolnice”, rekao je Sluzki koji je predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi (donji dom ruskog parlamenta).

Ruski okupatori u Hersonu pripremaju veliku evakuaciju civila

20:31

Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka tisuća civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle, objavio je na TelegramuVladimir Soldo, čelnik te regije kojega je na dužnost postavila Rusija.

Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za teška vremena.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 veljače, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u protuofenzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Doneck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je ukrajinska vojska od 1. listopada vratila pod svoj nadzor više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson.

U rujnu su provedeni referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, koja je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a Zapad i Ukrajina odbacili su te referendume kao “lažne” i “namještene”.

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu u tim regijama i unatoč tome što nijednu od njih u potpunosti ne kontroliraju.

Krimski most ponovno otvoren za promet nakon eksplozije

19:40

Poglavar republike Krim. kojega je na tu dužnost postavila Rusija,Sergej Aksjonov navečer je rekao je da je most preko Kerčkog tjesnaca koji povezuje anektirani poluotok s Rusijom djelomično ponovno otvoren za promet vlakova i automobila.

Građevinski objekt dug 19 kilometara zasad ostaje zatvoren za kamione, napisao je na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.Ranije je rusko ministarstvo prometa reklo da se mogu nastaviti koristiti dvije neoštećene trake.

Operater putničkih vlakova za Krim, tvrtka Grand Service Express, izvijestila je da su prva dva vlaka već krenula iz krimskih gradova Simferopolj i Sevastopolj za Moskvu i Sankt Peterburg.

Najčitanije