21 C
Kotor

Slušaj online radio

Krivična prijava Demokrata protiv kotorskih DPS funkcionera proslijeđena Specijalnom tužilaštvu

radovi – pothodnik Kotor

Specijalno državno tužilaštvo baviće se krivičnom prijavom protiv gradonačelnika Kotora Željka Aprcoviča (DPS) i v.d.direktora Dirtekcije za izgradnju i uređenje Kotora Zorana Mrdaka (DPS) a koju su 27.januara podnijeli predsjednik OO Demokrata i bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović.

Njih dvijica su prijavu protiv Aprcoviča i Mrdaka podnijeli Vrhovnom državnom tušilaštvu u Podgorici, ali ih je državna tužiteljka u VDT-u Miljana Radović ove sedmice  obavijestila da je prijava dostavljena na dalje postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu.

Aprcović i Mrdak se naime, u prijavi terete da su pored ostaloga, počinili i krivično djelo stvaranja krimninalne organizacije, čime se po zakonskim nadležnostima, bavi tim glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Demokrate su dvojicu DPS funkcionera iz Kotora prijavili zbog njihovih radnji u vezi početka reslizacije kontroverznog posla sa izgradnjom pothodnika na rivi u Kotoru vrijendog 1,5 miliona eura, a od koga je prethodna lokalna vlast u tom gradu predvođena Demokratama, odustala i obustavia tu javnu nabavku prije nego što je uopšte bio  sklopljen ugovor sa građevinskom kompanijom „Briv“ iz Kotora koja je kao najpovoljniji ponuđač bila odabrana na tenderu što ga je krajemm 2016.  sprovela tadašnja lokalna DPS vlast.

Gradnja pothodnika – foto Boka News

Aprcović je, neposredno nakon što se DPS ljetos vratio na vlast u Kotoru zahvaljujući činjenici da je odbornica SDP Bruna Lončarević prešla na stranu te partije, obnovio ovaj projekat i uveo „Briv“ u posao izgradnje pothodnika. On se za to poslužio kontroverbim okolnostima postizanja navodnog vansudskog poravnanja u zamjenu za odustanak „Briva“od žalbe Apelacionom sudu na presudu u vezi nesklapanja ugovora za gradnju pothodnika, iako je Opština Kotor već dva puta prije toga dobila presude u svoju korist.

„Aprcović i Mrdak i druga NN lica su organizovano, svjesno i voljno, neistinito prikazujući činjenice o radu lokalne uprave i njenih organa u realizaciji izgradnje projekta pothodnika u Kotoru, predali zahtjev za produženje rješenja o građevinskoj dozvoli i izdali rješenje o produženju građevinske dozvole suprotno zakonskim normama, čime su stvorili mogućnost da zaključe sudsko poravnanje sa preduzećem “Briv Construction” DOO i sa istim potpišu ugovor o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa, prateći objekat saobraćajnice – pothodnik, na kat. parc. 28, 29 i 80 K.O. Kotor I, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, i gradnju prijave nadležnom ministarstvu na osnovu istekle i nevažeće dokumentacije i sa gradnjom započnu na osnovu iste.”- piše u prijavi kojom se sada bavi SDT,  uz napomenu da su Aprcović i Mrdak time izvršili krivična djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i stvaranje kriminalne organizacije.

Željko Aprcović

Aprcović je do sada u svim javnim nastupima odbijao ponudu da komentariše ovu prijavu.U prijavi stoji da su Aprcović i Mrdak, da bi pokušali opravdati riješenje o produžetku građevinske dozvole za pothodnik koja je istekla u decembru 2018., lani ustvrdili da je “Briv” u međuvremenu ipak sprovodio neke aktivnosti koje se mogu smatrati pripremama za gradnju pothodnika. Stoga u riješenju o produženju dozvole iz septembra prošle godine, sa Aprcovićevim potpisom (jer nova DPS većina još nije imenovala novog opštinskog sekretara za urbanizam) stoji da se dokumentacije što ju je priložio Mrdak u ime Direkcije za uređenje i razvoj kao investitora, “vidi da je izvođač pristupio nabavci građevinskog materijala i opreme, obezbjedio magacin za odlaganje, dopremu i smještaj građevinskog materijala i opreme, kao i da je izvršena prezentacija objekta podhodnika.”

To po mišljenju podnosilaca prijave, nema nikakve logike jer je “Briv” kompanija čija je osnovna djelatnost izgradnja raznih objekata i da ona po prirodi svog posla, stalno kupuje građevinske mašine i opremu    i ima magacin za skladištenje građevinskog materijala. U međuvremenu, isplivao je i jop jedan dokument koji ide u prilog tvrdnji Jokića i Bogdanovića da “Briv” i Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora  nisu ništa preduzimali na gradnji pothodnika u vremenu od decembra 2016. kada je ponuda te kompanije na tenderu Direkcije proglašena najpovoljnijom, do marta 2017. kada je Direkcija i zvanično obavijestila Briv da odustaje od te investicije jer ona, nije uvrštena u Plan i program rada tog organa za 2017.

Naime, u pismu koji je 27.februara 2017. uputio tada tek ustoličenom novom gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, tadašnji direktor Drekcije Ivo Magud (DPS) mu detaljno objašnjava što je sve preduzeto da se krene u realizaciju prijekta izgradnje pothodnika vrijednog skoro 1,7 miliona eura, ali i priznaje da se sa “Brivom” kao odabranim izvođačem još nije potpisao ugovor, niti je ta firma krenua u bilo kakve pripremne radove na realizaciji te investicije. Magud je u tom pismu čak od Jokića ultimativno zahtijevao da mu do kraja radnog vremena tog dana saopšti “jasan i nedvosmislen stav u pogledu dalje realizacije predmetne investicije, odnosno zaključenja ugovora o gradnji predmetnog objekta” jer se, kako navodi, ukoliko se ugovor sa izvođačem ne zaključi do sutra (28.februara), on eventualno može uvesti u posao tek  nakin isteka sezonske zabrane izvođenja radova zbof turističke sezone, odnosno tek 1.septembra 2017. U međuvremenu, već u martu je novi direkror Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Rato Brajković (Nova) zvanično obavijestio “Briv” da se ugovor neće potpisivati jer je izgradnja pothodnika izbačena iz Plana i priograma rada Direkcije za tu godinu, pa stoga SDT i Katnić sada treba da sagledaju kako su Aprcović i Mrdak našli osnov da produže građevinsku dozvolu za pothodnik i uđu u nikad skopljenim ugovorom verifikovani posao Opštine sa “Brivom”.

Najčitanije