17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz Akvarijum Boka ovog ljeta prošlo oko sedam hiljada posjetilaca

Akvarijum Boka

Morski konjići i hobotnica su veoma popularni među posjetiocima Akvarijuma Boka, čiji radni tim i ovoga ljeta intenzivno prima posjetioce sa svih meridijana. Pored konjića i hobotnica, tu su i druge atraktivne jedinke koje privlače pažnju.

-Kostorozi, iako redovni stanovnici Jadranskog mora, uglavnom su nepoznati široj populaciji, a njihova zainteresiranost za posjetioce čini njihov tank omiljenom postavkom. Od prošle godine imamo i dvije ribe lav, invazivnu vrstu koja je iz Indijskog okeana i Crvenog mora Sueskim kanalom stigla u Sredozemno more, a odatle i u Jadran. Posjetiocima su zanimljive zbog otrovnih peraja, ali i atraktivnog izgleda. Sve jedinke u izložbenom dijelu Akvarijuma Boka ulovljene su u Jadranu, odnosno zalivu Boke Kotorske. Trenutno nemamo endemskih vrsta koje obitavaju samo u našem dijelu Jadrana, saopštili su iz uprave Akvarijuma za Boka News.

Kako sezona još nije završila, kažu da će tek raditi analize za 2024. godinu, ali po slobodnim procjenama, zaposleni smatraju da je kroz Akvarijum Boka prošlo oko 7000 posjetilaca sa različitih govornih područja.

-Prema nekom „osjećaju“ zaposlenih, jul mjesec bio je najprometniji. Ove godine imali smo osjetno više turista koji su audio-vodiče (koji se dobijaju na korišćenje uz kupljenu ulaznicu) tražili na francuskom jeziku. Dosta turista raspitivalo se za mogućnost slušanja na turskom i mađarskom jeziku. Najpupularniji jezici bili su i dalje engleski, ali i ruski, odnosno ukrajinski. Informacije o Akvarijumu Boka dobili su uglavnom preko interneta, ali nekima su posjete preporučili u izabranom smještaju, navode iz Alkvarijuma i dodaju da tokom ljeta nemaju mnogo grupnih posjeta, uglavnom su to pojedinačne, porodične.

Kroz Akvarijum Boka ovog ljeta prošlo oko sedam hiljada posjetilaca
Akvarijum Boka

Obezbjediti besplatne posjete za predškolce i školarce

Nastoje da razrade program besplatnih posjeta za školarce i djecu iz vrtića iz cijela Crne Gore, kao što je to bilo i ranije, ali to sve zavisi od finansijske situacije.

-Voljeli bismo ponovno, u saradnji sa primorskim opštinama, pronaći način za besplatne posjete djece predškolskog i školskog uzrasta. Akvarijum Boka vrlo je fokusiran na edukaciju djece ovog uzrasta, a posebno nam je drago kad nam u posjetu dođu djeca iz centralnog ili sjevernog dijela Crne Gore, koja nemaju priliku direktno i lično upoznati živi svijet mora. U školskoj godini posjeti nas organizovano blizu ili čak i preko 5000 učenika, ističu u Aklvarijumu i najavljuju posebne aktivnosti
Instituta za biologiju mora u sklopu obilježavanja Dana nauke i inovacija – 24. i 25. septembra. U program će, pored Akvarijuma, biti uključene sve laboratorije IBM.

Inovativna rješenja u kulturnom dobru

Zbog činjenice da je zgrada Instituta za biologiju mora – Palata Radoničić zaštićeno kulturno dobro, nema mogućnosti direktnog proširenja akvarijumskog prostora.

IBM Kotor

-Trudimo se iskoristiti prostor koji imamo na raspolaganju koliko je to moguće. Zanimljiva priča jeste da su eksperti iz italijanske firme koja je radila na postavljanju akvarijumskih sistema rekli da, iako imaju veliko iskustvo i radili su u mnogim svjetskim, velikim akvarijumima, Akvarijum Boka predstavlja najteži posao u njihovoj karijeri. Naime, kad se otvaraju akvarijumi, uglavnom se za novi akvarijum projektuje nova zgrada, a računa se da je za određenu površinu izložbenog prostora (tj. onaj dio koji vide posjetioci) potrebna ista tolika površina za tehnički dio akvarijuma (pumpe, filtere i ostalu opremu za održavanje akvarijumskih sistema). Mi smo imali na raspolaganju oko 300 m2 za uređenje akvarijuma i morali smo se snaći s time. Kao rezultat, imamo neka prilično inovativna rješenja kod sistema za održavanje akvarijuma, objasnili su iz IBM.

Saradnja Akvarijuma sa lokalnom zajednicom i TO Kotor svih ovih godina bila je dobra i pozitivna, ali smatraju da to može još bolje, te će nastojati da za narednu sezonu tu saradnju intenziviraju.

/M.D.P./

Najčitanije