27.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kornjača Glorija nakon sedmomjesečnog oporavka vraćena u more

Kornjača – screenshot

Danas 23. maja na Svjetski dan kornjača, glavata morska kornjača Glorija našla je put u svoje prirodno stanište.

Prvi put u lnstitutu za biologiju mora akvarijum Boka na oporavak u oktobru 2023. godine stigla je glavata morska kornjača sa povredom glave i vazdušnim džepom koji je onemogućavao da zaroni. Vidno iscrpljena bez snage donesena u karantinski dio Akvarijuma Boka.

Zahvaljujući Milici Katić koja je dojavila, konjača je smještena tada u prostorije akvarijuma Boka zbog nadzora i daljeg liječenja.

Glorija sada sa 27 kilograma i 59 centimetara dužine oklopa, puštena je danas oko 10 sati u svoje prirodno okruženje sa plaže Plavi horizonti gdje je i pronađena.

-Želimo da zahvalimo dr veterine Marku Petričeviću, iz Kotora koji nam je nesebično pomogao u njenom oporavku. Takode zahvaijujemo se Aquariumu Pula i Aquariumu Piran na svim savjetima koje smo dobili tokom Glorijinog boravka kod nas, poručili su iz Instituta za biologiju mora.

Kornjača vraćena u more – screenshot

Veliki su izazovi pred institucijama, državom, i svakim pojedincem u zaštiti ovih divnih morskih stvorenja, koja već imaju status zastićene vrste po svim zakonima i konvencijama.

Zato je današnji čin vraćanja Glorije u more simbol našeg zajedničkog truda i posvećenosti očuvanja morskog ekosistema. Neka Glorijino putovanje bude podsjetnik na važnost zaštite prirode i svih njenih stanovnika

Najčitanije