24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz Porto ne mogu djeca na trotinetu ni biciklisti

Tivat – foto opština Tivat

Brojni Tivćani i turisti sa malom djecom preksinoć su bili ne malo iznenađeni kada su ih, tokom šetnje kroz Porto Montenegro, presretali pripadnici obezbjeđenja elitnog tivatskog nautilko-turističkog centra sa porukom da njihova djeca ne mogu više voziti trotinete na šetalištu kroz taj kompleks.

„Djeca ne smiju da voze trotinete kroz Porto u vremenu od 19 do 23 sata“- kazao je našem novinaru jedan od radnika firme „Securitas“ koji je prethodno, presreo devetogodišnju djevojčicu i pitavši za njene godine, zabranio joj da vozi trotinet po šetalištu.

Djeca na rolerima, trotinetima i biciklima čest su prizor na oko kilometar dužine obalnog šetališta koje spaja Seljanovo i Pine kroz Porto Montenegro, a koje je barem do sada, bilo javna površina dostupana svim građanima i posjetiocima. Ovom promenadom često saobraćaju i elektična vozila – golferi kojima se prebacuje osoblje i klijenti Porto Montenegra, a zaposlenici u tom nautičkom centru i sami često ovuda voza bicikle. Građani koje je vrlo neprijatno iznenadio postupak pripadnika obezbjeđenja, ljuto su sinoć komentarisali zabranu djeci da voze trotinete, pitajući se što je sledeće i da li će možda menadžment elitnog tivatsjog nautičkog centra sada zabraniti i majkama sa dejcom u kolicima da se kreću po promenadi da ne bi na njoj pravili gužvu i dječijim plačem i grajom, uznemiravali elitne jahtaše.

„Menadžment Porto Montenegra donio je odluku o zabrani voženja električnih automobila za zaposlene naselja, kao i trotineta, bicikala i rolera za posjetioce, samo na glavnoj promenadi tivatskog nautičkog naselja, na potezu od hotela Regent do prodavnice Bonela, u periodu od 19 do 23 sata u julu i avgustu, isključivo zbog očuvanja bezbjednosti djece i odraslih, a na osnovu velikog broja žalbi Tivćana i gostiju. Kako gosti i posjetioci Porto Montenegra znaju, kroz nautičko naselje na dnevnom nivou u sezoni prođe izmedju 16.000 i 20.000 ljudi, zbog čega je donesena odluka o zabrani voženja bicikala i trotineta i to samo na glavnoj promenadi, gdje je najveća frekvencija gostiju, posebno roditelja sa malom djecom. Napominjemo da nema i neće biti nikakvih restrikcija za dječja ili invaldiska kolica”- rečeno nam je iz kompanije Adriatic Marinas koja razvija i rukovodi Portom.

Zabranom “samo na glavnoj promenadi”, Porto Montenegro je zapravo sve bicikliste, vozače rolera i djecu na trotinetima isključio iz cijelog svog kompleksa jer je glavna promenada na potezu od hotela Regent do zgrada “Ozana” i “Milena” prema prodavnici Bonela jedina šetačko-drumska veza uz more na tom potezu dužine stotinjak metara, pa svako ko tako želi da se kreće od Seljanova do Pina, mora izaći iz Porto Montenegra i “zabranjeni pojas” zaobići krećući se kroz Gradski park Arsenalsku ulicu. Porto Montenegro inače, već godinama je postavljanjem rampi i blokada, za građane Tivta i turiste zabranio pristup u veći dio svoje marine jer javnost, iako to Zakon o morskom dobru zabranjuje, ne može pristupiti na veći dio mula 1, 3 i cijela mula 4 i 5 tivatskog nautičko-turističkog centra.

Izvor:S.L

Najčitanije