16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekat COOPeR uspostavljaju prekogranični Centar za maslinarstvo

Maslina – foto Pixbay

„Jačanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja u programskom području kroz prekograničnu saradnju – COOPeR“ (Enhancing competitiveness of olive production in the program area through cross border cooperation – COOPeR) – INTERREG – IPA CBC naziv je projekta koji sprovode partneri iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, sa Gradom Mostarom, kao vodećim partnerom. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Cilj projekta COOPeR je uspostaviti prekograničnu saradnju i Centar za maslinarstvo, posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju na polju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

Usluge Centra  uključuju i širok spektar laboratorijskih i dijagnostičkih testova i postupaka (npr: identifikacija i suzbijanje štetočina, liječenje bolesti maslina i sprovođenje hemijskih analiza maslinovog ulja), ciljane programe obuke i razmjene znanja između učesnika u lancu vrijednosti. Mreža svih subjekata u partnerstvu, ima za cilj da podstakne dijalog i akcije i odgovori na specifične potrebe u sektoru maslinarstva.

Glavne ciljne grupe su maslinari, lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, visokoškolske i istraživačke institucije, sektorske agencije, mala i srednja preduzeća i organizacije za podršku poslovanju.

Maslina

U toku je sprovođenje aktivnosti mapiranje aktera u maslinarskoj proizvodnji za koju je izrađen Upitnik za mapiranje, koji je izradio prof.dr Mirko Knežević, sa Biotehničkog fakulteta, Univerziteta u Podgorici. Upitnik će se koristiti za prikupljanje informacija sa terena (svaki partner za svoje predviđeno područje) o maslinarskoj proizvodnji na regionalnom nivou i za izradu Baze podataka stejkholdera kojoj će pristup imati svaka od zemalja partnera u projektu. Upravo je u toku anketiranje maslinara, koje, na teritoriji Boke Kotorske sprovodi Maslinarsko društvo „Boka”. O metodologiji, početku aktivnosti i kontaktu sa anketarima, maslinari su ranije obaviješteni e-malom i preko web stranice Društva. Anketa će obuhvatiti najmanje 30 ispitanika na području tri opštine: Kotor, Tivat, Herceg Novi

Trening za maslinare u organizaciji Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša 15. i 16. oktobra u Splitu, za ukupno 20 polaznika iz sve tri partnerske države, predstavlja dvodnevnu edukaciju maslinara i drugih subjekata iz sektora maslinarstva i terenski obilazak maslinjaka na Braču. Teme su ranije odabrane, na bazi iskazanog interesovanja maslinara. Destoro članova Maslinarskog društva „Boka”, prijavilo se za prisustvo treningu.

Zainteresovani maslinari iz Boke za dodatne informacije mogu se obratite Vesni Đukić, izvršnoj direktorki Maslinarskog društva Boka, projekt menadžeru Mob. telefona +382 67 201 732

Putem mejla, na adresu: maslina.boka@gmail.com

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije