13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzer ‘pomeo‘ jedrilicu: ‘Velika je sreća da nije bilo ozlijeđenih‘

Foto Otvoreno more

Ako ste mislili da samo ima divljanja po asfaltu moćnim motociklima, automobilima jurilicama, prekoračenjima brzine i nepoštivanja prometnih pravila, varate se jer na moru se situacija ista, ako ne i gora. Samo se o tome ne čuje dovoljno.

Zahvaljujući videozapisima snimljenim proteklog vikenda na startu čuvene regate Sušac 100×2, uvjerili smo se kako bahatosti i samovolje na moru ima napretek. Znate kako to ide kad su regate u pitanju: publika sa Sustipana, te s muleta ‘kraj galebova’ kod ACI-ja prati pogledima i kamerama posade, ovaj put dvočlane koje su se uputile prema otoku Sušcu i natrag na regati dugoj 100 nautičkih milja. Videa i fotografija tako je bilo koliko hoćete. Sve dokumentirano.

Odmah na startu dogodilo se neugodno iznenađenje koje nam je ispričao sam oštećenik, sudionik regate, koji će za ovu priču ostati anoniman. Uostalom, ime nije ni važno jer je oko regate bilo toliko svjedoka da bi mogli čitavu zgradu suda napuniti da do toga dođe.

– Kao sudionici regate bili smo svjedoci jednog ružnog događaja koji se dogodio na samom startu. Među jedrilice je uletio kruzer i napravio veliki nered, te pritom udario jedrilicu koja je sudjelovala na regati. Kapetan tog broda na Kapetaniji je sve negirao, dok mu nije predočena video snimka. Na koncu je priznao krivnju i platio prekršaj, mislim od nekih 5 tisuća kuna – u dahu nam je kazao jedriličar, inače čovjek s dugogodišnjim iskustvom na moru, s regatama, s pomorskim pravilima. Baš zato nam se i javio ogočen ponašanjem na koje je naišao na moru.

No, krenimo redom. Regata je startala ujutro i trebalo je okrenuti prvu bovu kod Čiova i vratiti se natrag podno Sustipana oko druge bove i potom nastaviti jedriti za Sušac. Gotovo 50 jedrilica je razvilo svoja jedra, no vjetar je tog jutra bio slab. Jedva jedan čvor. Nije se moglo puno manevrirati po takvoj bonaci.

U jednom trenutku prema regatnom polju u kojem su se ‘okupile’ jedrilice vozio je turistički kruzer dug 53 metra. Umjesto da zaobiđe regataše, on je samo uletio među njih i nastavio svojom zacrtanom rutom. Na koncu je zakačio bočno jednu jedrilicu, udario je i u punom gasu odjurio put Gradske luke. Sve to može se vidjeti na videozapisima koje je snimila zaprepaštena publika s kopna.

– Još sam pod dojmom svega. Da na mom brodu nije bio baštun koji je ublažio efekt udarca, vjerovatno bi došlo do rušenja jarbola, a tada je to velika pogibelj. Mislim da je velika sreća da nije bilo veće štete i ozlijeđenih. Zaista sam mislio da će nas taj kruzer zaobići, ali on je samo jurio među jedrilicama i nas zakačio. Znate, na moru su pravila jasna: brod na jedra uvijek ima prednost, a ovdje je riječ i o regatnom polju kojeg drugi brodovi trebaju izbjeći. Mi se nismo imali gdje maknuti jer smo bili na regati gdje se ne pale motori, a vjetra nije ni bilo da uzmaknemo.

Dovoljno je usporediti: mala jedrilica od 9 i po metara od stakloplastike i čelični brod od 53 metra i 20, 30 tona. Mi koji se jedva krećemo zbog vjetra jačine jednog čvora i taj veliki motorni brod koji ulijeće velikom brzinon među svih nas i nakon udarca daje pun gas i pravi iza sebe veliki nered svojim motorima.

Mislim da nikada neću zaboraviti udarac i nastali prasak nakon što je udario u jedrilicu. Šok i nevjerica. Zar netko može biti toliko bezobziran!? – još uvijek potresen priča nam naš sugovornik koji srećom, nije stradao u ovom pomorskom incidentu, a materijalna šteta svakako je napravljena.

Uostalom, tražit će nadoknadu štete preko osiguravajućeg društva, no ostaje porazna činjenica da se na moru događaju ovako ružne stvari koje su eto, pukim slučajem završile bez posljedica za ljudski život.

Kada dobijemo očitovanje Lučke kapetanije Split, objavit ćemo njihov odgovor o ovom slučaju.

Kako neslužbeno doznajemo, regatni odbor je na vrijeme upozorio kapetana kruzera da ne ulazi u regatno polje, no ovaj je to ignorirao. Jedriličar se pak, nakon što se sabrao, odlučio dovršiti regatu jer mu oštećeni baštun nije bio prepreka za nastavak jedrenja. Kada je završio regatu, sve je prijavio Kapetaniji.

– Zaključili smo da nam plovnost broda nije ugrožena, nije bilo prodora mora, te da možemo nastaviti dalje. Meni je ovo 15-ti Sušac i ne predajem se lako. U meni je javio inat i zato smo nastavili do kraja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije