4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Crne Gore: Učinit ćemo sve da se Bosanci i Hercegovci osjećaju kao kod kuće

Turizam – foto TO Budva

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, promovirani su turistički potencijali Crne Gore.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ispred Sarajevo City Centra održala je turističku promociju u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (KS).

Promocija je bila prilika za jačanje saradnje, razmjenu iskustava te kreiranje zajedničkih projekata.

Pored promotivnih aktivnosti Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i gradskih turističkih organizacija (Podgorica, Budva, Herceg Novi, Kotor, Cetinje, Tuzi, Kolašin, Nikšić, Žabljak i Rožaje) za sve prisutne pripremljen je kulturno-zabavni program, nagradna igra i gosti iznenađenja.

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Vlade Crne Gore izjavio je kako je lijepo biti u Sarajevu i prijateljskoj Bosni i Hercegovini.

”Cilj moje posjete jeste da predstavimo Crnu Goru, turističku ponudu Crne Gore našim prijateljima u Bosni i Hercegovini. Želimo da njegujemo postojeća tržišta i da osvajamo nova tržišta, ali u svakom slučaju, nama je veoma značajno da naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine dođu u Crnu Goru, otkriju, ako nisu otkrili do sad, čari i ljepote Crne Gore, kako jezera, planina, mora, tako i drugih predjela u Crnoj Gori”, rekao je Đurović.

Sve goste iz regije, naročito iz Bosne i Hercegovine, pozvao je da posjete Crnu Goru.

”Dobrodošli ste u Crnu Goru, čekamo vas raširenih ruku i budite uvjereni da ćemo se potruditi da se osjećate kao kod svoje kuće“, rekao je Đurović.

Dodao je kako su zadovoljni posjetama gostiju iz BiH i regiona.

Turizam ljeto 2020.- foto Boka News

”Imamo jedan fantastičan start, predsezonu, a i drago mi je, imao sam susret s ministricom Editom Đapo, i imam informacije da je turizam u Sarajevu i Bosni (i Hercegovini, op.a.) krenuo, oporavlja se. To nas raduje. Ova regija mora da sarađuje“, rekao je Đurović.

Kazao je kako je s ministricom razgovarao o inicijativi o realizaciji zajedničkih projekata za daleka tržišta.

”Da pravimo zajedničku ponudu jer možda pojedinačno nemamo tu snagu, ali zajedno, ako ujedinimo snage, da pravimo kvalitetnu turističku ponudu. Mislim da i ekonomska saradnja između ove dvije države je dobra, sarađuju kompanije, ali u svakom slučaju ima prostora i bolje da sarađujemo“, rekao je Đurović.

Smatra da bi zajednički nastup u regionu mogao unaprijediti ponudu za daleka tržišta.

”Tu prvo mislim na kinesko tržište koje je ogromno, gdje se krije ogroman potencijal za cijelu regiju. Smatram, ako bismo napravili kvalitetnu ponudu za cijelu regiju da bi smo itekako mogli popraviti stanje u turizmu, da se poboljša i pojača turizam cijele regije“, uvjeren je Đurović.

Amel Dedeić, savjetnik direktorice Nacionalne turističke organizacije (NTO), kazao je kako NTO tradicionalno organizira kampanju, te da su tim povodom doputovali i u Sarajevo.

”Tržište Bosne i Hercegovine je jako važno za nas. Struktura turista nam pokazuje da poslije turista iz Srbije, iz Bosne i Hercegovine su najbrojniji turisti. To nam dovoljno pokazuje i dovoljni su nam inputi da se posebno pozabavimo ovim tržištem“, rekao je Dedeić.

Dodao je kako su iza nas dvije teške godine, a u ovu se ulazi se nešto lakšim okolnostima.

“U Crnoj Gori neće biti više potrebne COVID potvrde za ulazak u Crnu Goru. Također, nisu potrebne COVID potvrde ni za boravak u ugostiteljskim objektima, fitness centrima, igraonicama, a za one mlade koji žele provod, dozvoljen je rad noćnih klubova i diskoteka. Mi smo se ove godine zaista potrudili da unaprijedimo turističku ponudu u saradnji s lokalnim turističkim organizacijama i opštinama i mislim da će to ove godine biti izuzetno dobro“, rekao je Dedeić.

Istakao je kako su cijene na nivou od prošle godine, a hotelijeri su pripremili i brojne povoljnosti za turiste, uključujući popuste za djecu.

Dedeić je istakao kako je i sve kvalitetniji privatni smještaj uz povoljne cijene.

”Uzimajući u obzir sve okolnosti, mi se nadamo dobroj posjećenosti i želimo da nam dođete u što većem broju“, rekao je Dedeić.

Dodao je kako je već sada veliko interesovanje iz BiH za Crnu Goru.

”Turisti iz BiH su se uželjeli i Crne Gore, i našeg primorja, ali i sjevera. Nadam se da će to ove godine biti jako dobro i da će doći u što većem broju te da će broj turista s ovog područja iz godine u godinu rasti”, zaključio je Dedeić.

Najčitanije