15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzeri bi da dolaze u Boku, ali samo ako EU skine Crnu Goru sa liste rizičnih destinacija

Kruzer EURODAM – foto www.shipspotting.com

Megakruzer „Eurodam“ kompanije Holland America Line (HAL) u periodu nakon glavne ljetnje turističke i nautičke sezone, tri puta će uploviti u Kotor.

Potvrđeno je to danas iz ove američko-holanske kompanije koja je članica najveće svjetske kruzing korporacije – američkog Carnivala, uz napomenu da će „Eurodam“ nakon završetka ranije planirana svoja četiri kraća sedmodnevna ovosezonska mediteranska krstarenja u reonu akvatorijuma grčkih ostva, obaviti još pet dodatnih putovanja u periodu od sredine septembra do kraja oktobra.

Na tri od tih dužih, 12-dnevnih krstrenja koja obuhvataju posjete broda lukama u Iutaliji, Hrvatskoj, Albaniji, Grčkoj, Turskoj i Španiji, „Eurodam“ će posetiti i Crnu Goru, uplovljavajući u luku Kotor.

„Eurodam“ je inače, kapaciteta 2.104 putnika i 949 članova posade. Ovaj megakruzer klase „Signature“ ima 86.2743 bruto.tone, dug je 285 a širok 32,2 metra i izgrađen je 2008. u Italiji.

Kruzing industrija u svijetu polako se pokreće nakon gotovo potpune obustave kružnih turističkih brodskih putovanja koja je potrajala skoro godinu dana zbog pandeimije koronavirusa. Većina kompanija tek pokreće svoje brodove, ili će ih u operativni upotrebu vratiti u narednihj par mjeseci, tako da će broj posjeta kruzera ove godine destinacijama koje su, poput Kotora, među njatraktivnijima u tom segmentu turističke industrije, ipak biti ograničen. Za sada je nekoliko kompanija potvrdilo ili najavilo svoju zainteresovanost da njihovi brodovi ponovno počnu redovno dolazioti u Kotor – među njima su članice Carnivala –  HAL, italijanske Costa Crociere i MSC Cruises, kao i Silversea Cruises iz Monaka koja je članica druge po snazi svjetske kruzing korporaciuje- američkog Royal Caribbeana. Ipak, da li će se to u konačnom i realizovati za sada je neizvjesno jer je još uvijek na snazi odluka Evrioposke Unije da Crnu Goru svrsta na listu rizičnih zemalja sa aspekta mjera na prevenciji širenja koroinavirusa, a što u praksi znači da bi svaki kruzer koji bi nakon posjete Crnoj Gori, uplovio od neku od luka u državama EU, morao da tamo sa svim ukrcanim osobama, ostane deset ili četrnaest dana u karantinu. Stoga naši turistički poslenici i privrednici uključeni u lanac pružanja usluga kruzeriuma u našim lukama, očekuju od crnogorske Vlade i diplomatije da u najskorije vrijeme preduzmu sve mjere kako bi administracija EU promijenila ovakav restriktivni tretman Crne Gore sa aspekta sitacije sa koronavirusom.

HAL je inače, nedavno najavio da će u vrlo ograničenom broju ovosezonskih putovanja svkjih brodova do početka septembra, imati i jednu posebnu čast za luku Kotor – priliku da naša luka bude jedna od onih koje će na svom prvom putovanju (tzv.maiden voyage) posjetiti  HAL-ov najnoviji brod- potpuno novi megakruzer  „Rotterdam“. Brod od  99.800 bruto-tona, dugačak 297 i širok 34 metra, vrijedan preko 480 miliona eura, čija se izgradnja i opremanje upravo privode kraju u brodogradilištu talijanske korporacije Fincantieri u Margheri pored Trsta, krenuće početkom avgusta  na svoje prvo komercijalno putovanje – sedmodnevno krstarenje od Trsta do Ćivitavekje Italiji, sa posjetama Zadru u Hrvatskoj, Kotoru u Crnoj Gori, Krfu u Grčkoj, te lukama Taormina i Napulj u Italiji.

U Kotor bi tako „Rotterdam“ koji ima kapacitet od 2.668 putnika  i 1.025 članova posade, trebao po prvi put da uplovi 4.avgusta.

Izvor:S.L.

Najčitanije