15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kuća Iva Andrića u Herceg Novom privlači veliki broj posjetilaca: I život i djelo nobelovca fasciniraju i danas

Kuća Iva Andrića

Kuća Nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom  koja je nakon  renoviranja i adaptacije  prije dva mjeseca otvorena za javnost, privlači  veliku pažnju turista , ali i mještana   od kojih mnogi nikada ranije  nijesu posjetili to zdanje. Za dva mjeseca kuću je obišlo preko šest stotina posjetilaca, a već je održano i nekoliko kulturnih programa .Skupa sa obnovljenom Njegoševom školom na Toploj i Muzejom „Mirko  Komnenović“ kuća je dio  organizovane turističke ture kroz grad.

Kuća Iva Andrića u kojoj je pisac sa suprugom Milicom Babić živio nakon dobijanja Nobelove nagrade godinama je bila slabo održavana i bez konkretnog sadržaja. Prije tri godine zahvaljujući evropskim fondovima i lokalnoj upravi počelo je renoviranje i adaptacija kuće koja je početkom aprila ove godine svečano otvorena.

Renoviranje kuće Iva Andrića, realizovano je u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore i ima za cilj jačanje održivog turističkog upravljanja s fokusom na podršku konceptu eko muzeja.

Unutrašnjost kuće ostala je ista, dok je dvorište pretrpjelo promjene. “U prizemlju obnovljene kuće  urađena je  postavka o vremenu dok je boravio u Herceg Novom , dok je na spratu obuhvaćen period Andićeveg diplomatskog djelovanja i stvaranja do dobijanja Nobelove nagrade. U dvorištu je napravljen amfiteatar za organizovanje kulturnih događaja. Kuća je izazvala veliko interesovanje , prije svega turista i od otvaranja ovo zdanje posjetilo je preko šest stotina posjetilaca”, ističe  rukovodilac Andićeve kuće Tihomir Konjević.

“Ljudi koji prvi put uđu u kuću Iva Andrića u Herceg Novom su oduševljeni” kaže vodičkinja Jovana Vujović koja im pri obilasku kuće prenosi zanimljive detalje iz Andrićevog života. Ona ističe da je posjetiocima najzanimljivija priča o Andrićevoj ljubavi prema supruzi Milici.

Ivo Andrić

“Malo je sačuvano autentičnih Andrićevih stvari , to su stilski stočić i ogledalo. Knjige i dvije slike Voja Stanića, pisac je najvjerovatnije odnio u Beograd kada je napuštao Herceg Novi, a dio stvari i sestričina Andićeve supruge Milice, koja je i naslijedila kuću”, kaže Vujović.

Za ovo ljeto planirano je više književnih i muzičkih programa.  U bašti će raditi ljetnja čitaonica, a poštovaoci Andrića i njegovog djela moći će u maloj biblioteci, u sklopu suvenirnice, da iznajme i čitaju knjige jedinog nobelovca sa ovih prostora.

Andrića u Herceg Novi dovela ljubav

Herceg Novi je jedini grad na svijetu u kome je Ivo Andrić podigao kuću. U doba piščeve najveće slave, nakon što mu je 1961. dodijeljena Nobelova nagrada, Andrić je baš u gradu koji ima naročitu auru pronašao ambijent koji ideju oplemenjuje, misao izoštrava a plemenitu namjeru osnažuje, što je bio osnovni motiv Vladimiru Roganoviću da napiše knjigu “Andrić u Herceg Novo- Novske staze, lica i predeli. Ističe da je Herceg Novi  bio grad i mjesto piščevog svojevrsnog utočišta, porodična luka i mizanscen istinskog spokoja i zadovoljstva, gdje je on živio mirnu sreću svoga nemirnoga vijeka.

Ivo Andrić u HN

A da Andrić dođe u Novi odlučila je ljubav. Prije svega ljubav prema supruzi Milici Babić čijem je narušenom zdravlju pogodovala novska arija, ljekovito blato banje u Igalu i sunce, ali  i piščeva duboka fascinacija morem i njegovim (meta)fizičkim prostranstvom što je konstanta duboko ukorenjena u Andrićevu stvaralačku ličnost.

U Novom se pisac družio sa Brankom Lazarevićem, Mihailom Lalićem, Gun Bergman, Brankom Ćopićem, Vojom i Nadom Stanić, Bosiljkom i Ilijom Pušićem, Zukom Džumhurom, Stevanom Raičkovićem… našim umjetnicima Acom Prijićem, Batom Pravilovićem, Lukom Tomanovićem, Mitkom Bulajićem, Dušanom Mašovićem… Po prilici i sa gostima našeg grada: Desankom Maksimović, Danilom Kišom, Makom Dizdarom, Arsenom Dedićem, Miodragom Bulatovićem i mnogim drugima. Najčešće – sa svojom Milicom i sa vlastitom maštom.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije